Momente memorabile in sport. Cea mai controversata finala olimpica la 3.000 metri
sport
La Olimpiada de la Los Angeles, din 1984, s-a produs un incident rarisim. In timpul cursei feminine de 3.000 m, cu doar cateva ture inainte de finis, alergatoarea americana Mary Decker, favorita publicului, s-a impiedicat de britanica Zola Budd, a cazut in afara pistei, s-a ranit la sold si a fost nevoita sa abandoneze cursa. Dramatismul a fost maxim, mai ales ca, la prima vedere, incidentul a parut sa fie provocat intentionat de sportiva britanica.
Sa zugravim putin contextul in care a avut loc aceasta intamplare:
mai devreme in acel an, Zola Budd batuse recordul mondial la 5.000 m detinut de Mary Decker si aceasta din urma era foarte dornica sa echilibreze situatia, printr-o victorie clara intr-o confruntare directa la 3.000 m. O victorie perfect posibila de altfel, dat fiind ca in calificari Decker scosese un timp excelent, 8:44:38, nou record olimpic.
Publicul, evident, era de partea americancei, nu numai din patriotism, ci si pentru ca avea impresia ca Zola Budd obtinuse oarecum fraudulos dreptul de a participa la acea Olimpiada: sportiva era de fapt din Africa de Sud si tara sa era exclusa de la competitii din cauza regimului de apartheid. Doar ca Budd profitase de faptul ca unul dintre bunicii ei era britanic si obtinuse pe ultima suta de metri cetatenia britanica. Iar aceasta manevra, evident, nu trecuse neobservata si sporise tensiunea din jurul cursei.
Apoi, Budd avea doar 18 ani si alerga desculta. Era practic un copil cu o mica ciudatenie si iesea, deci, in evidenta – lucru foarte pe placul americanilor, mari amatori de tot ce e mai neobisnuit.
Interes maxim, asadar, in jurul acestei curse.
Incidentul pentru care ea a intrat in istorie s-a produs dupa aproape 5 minute de la start. Zola Budd in frunte, Mary Decker imediat in spatele ei. O prima tentativa a americancei de a o depasi pe britanica, un prim contact (usor) intre cele doua, Budd e putin dezechilibrata. O a doua incercare de depasire din partea lui Decker, nu are insa culoar, se impiedica de piciorul stang al alergatoarei britanice si cade pe iarba de langa pista.
Impactul nu este dur, insa socul emotional e maxim. Decker este complet luata prin surprindere, isi da seama rapid ca nu mai are cum sa revina in cursa si ramane la pamant, tinandu-se de soldul stang, in timp ce ii urla ceva Zolei Budd, intr-un amestec de ura, frustrare si lacrimi de disperare (fotografia care i-a fost facut atunci a fost atat de impresionanta incat a ajuns pe coperta revistei “Time”).
Zola Budd este si ea afectata, atat psihic, cat si fizic (a alergat restul cursei cu o glezna insangerata), trece linia de finis de-abia a 7-a.
Apoi a inceput scandalul. La conferinta de presa de dupa cursa, Decker a acuzat-o imediat pe Budd ca i-a taiat calea, lasand sa se inteleaga ca a fost o miscare intentionata, care nu poate fi pusa pe seama lipsei de experienta. Si, intr-adevar, pe una dintre inregistrarile video ale cursei se vede cum britanica isi duce piciorul stang in lateral, destul de nenatural, ca si cum ar vrea sa ii puna piedica rivalei sale.
30 de ani a durat furia lui Decker. Desi cele doua sportive s-au mai intalnit ulterior la alte competitii si au impartit acelasi vestiar, americanca a pastrat mereu distanta, refuzand sa accepte ca totul a fost doar un accident nefericit, cauzat de ambitiile personale ale amandurora si de tensiunea confruntarii.
Ea s-a impacat cu Budd de-abia in 2014, la premiera filmului “The Fall”, care a transpus pe marele ecran povestea acestui incident (da, dramatismul intamplarii a fost atat de mare incat s-a facut un film pe acest subiect!).
Din pacate pentru noi, romanii, toate tevatura creata de ciocnirea celor doua sportive a mutat-o undeva in planul doi pe cea care fi trebuit sa se bucure de toata atentia, anume castigatoare acelei curse: Maricica Puica.
Da, finala aceea a fost castigata de compatrioata noastra. Si nu oricum, ci cu un timp de 8:35:96, cu peste 8 secunde mai bun decat recordul olimpic obtinut de Mary Decker in calificari! Maricica Puica a castigat atunci una dintre cele 20 de medalii de aur ale delegatiei Romaniei, o performanta care a plasat tara noastra pe locul 2 in clasamentul general, dupa tara gazda (SUA).
Sursa foto: www.runnersworld.com