Lucian Baroiu, presedintele FR Karate: Guvernantii nostri nu inteleg ca sportul inseamna in primul rand sanatatea populatiei
lucian baroiupresedintele federatiei romane de karatesportul romanesc
La Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) s-au perindat in ultimii ani nume mari ale sportului romanesc, dar nu au reusit sau nu au incercat sa aduca sportul la pozitia de politica de stat.
Cei care guverneaza nu inteleg ca sportul inseamna in primul rand sanatatea populatiei, promovarea tarii si cu un management bun poate fi si o sursa importanta de bani, a afirmat Lucian Baroiu , presedintele Federatiei Romane de Karate, intr-un interviu acordat Manager.ro.
Ce parere aveti despre sportivii care se folosesc de artele martiale pentru a fi garzi de corp sau bouncer-i?
Lucian Baroiu (L.B.): Depinde din ce punct de vedere privim aceasta situatie. Artele martiale si Karate-ul sunt discipline care sunt incluse in programele de pregatire pentru garzile de corp sau fortele speciale.
Este greu de spus daca sportivii se pregatesc intentionat pentru a deveni garzi de corp, sau lipsa fondurilor din aceste sporturi ii face sa se indrepte spre aceste ocupatii. Daca tot exista acest subiect, pot spune ca ar fi bine ca toti cei ce sunt garzi de corp, sa practice arte martiale si karate mai mult decat cum se spune in popor, "trasul de fiare". De ce? Simplu! Este mult mai sanatos si mai eficient.
Cum vedeti artele martiale in Romania avand in vedere ca la noi exista fotbal si restul?
L.B.: Pana la urma, oriunde in lume fotbalul este cel mai mediatizat sport, problema noastra a practicantilor de arte martiale si karate din Romania este ca nu stim sa facem PR si marketing si automat sporturile noastre nu au notorietate si promovare. Cand vom invata sa facem, din punctul de vedere al promovarii, ceea ce fac cei din fotbal sigur si noi vom fi mai mediatizati si vom avea mai multe resurse financiare pentru a investi in pregatirea lotului national de karate.
A cui este vina ca la noi Karate-ul nu este la fel de mediatizat precum K1? Se poate face ceva in acest sens?
L.B.: Nu putem spune ca exista cineva anume vinovat. Exista un cumul de factori care duc la o promovare mai buna a produselor de televiziune de tipul Local Kombat si K1.
Cele doua produse sunt Show-uri de televiziune ce se adreseaza unui numar restrans de sportivi racolati din sporturile de amatori, iar karate-ul si artele martiale sunt sporturi de amatori ce nu atrag televiziunile. O gala gen show dureaza doua ore pentru ca are doar opt sportivi, iar un campionat de karate dureaza doua zile, pentru ca are doua sau trei sute de sportivi. Este clar ca un campionat plictiseste publicul, pe cand o gala cu tot spectacolul de divertisment facut de catre sportivi si intreaga echipa de organizare atrage publicul. In mod evident, nu poate exista comparatie intre cele doua variante, una este sport de performanta, iar cealalta este show de televiziune, cu un public tinta, gandit din ratiuni comerciale si nu sportive ca in cazul karate-ului si a altor arte martiale.
Cat poate castiga un sportiv din karate si competitii sau mai bine zis, ce are de pierdut un karatist roman bun prin faptul ca ramane in tara? Ce masuri ati luat in acest sens? Ati schimbat politica de „motivare” a sportivilor?
L.B.: Un sportiv care practica karate si
ajunge campion mondial primeste din partea statului Roman in jur de 2.000 euro. Nu cred ca putem pune problema cat ar castiga daca pleaca din tara, in toate celelate tari exista enorm de multi practicanti de valoare plus ca in karate nu exista un sistem de transferuri precum cel din fotbal. Legat de motivarea sportivilor, FR Karate a venit cu un sistem de premiere pe langa cel acordat de stat care va mari suma de aproximativ zece ori. FR Karate va acorda din venituri si sponsorizari, pentru titlul de campion mondial suma de 20.000 euro net.
Ce a mers prost in Romania, din moment ce sportul nu a mai reprezentat o prioritate pentru nici un guvern?
L.B.: Pai prost merge tot sportul din anul 1989, atunci cand s-a aruncat la cos tot ce venea din trecut, si sportul nu a mai fost considerat o prioritate pentru nicio guvernare. Marele pacat este ca pe la Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) s-au perindat nume mari ale sportului Romanesc, dar nu au reusit sau nu au incercat sa aduca sportul la pozitia de politica de stat. Guvernantii nostri NU inteleg ca sportul inseamna in primul rand sanatatea populatiei, promovarea tarii si cu un management bun poate fi si o sursa importanta de bani.
Cu ce se poate lauda FRK in ultimii ani? Comparativ cu restul tarilor, daca ati da o nota karatistilor romani, care ar fi aceasta?
L.B.: Din pacate FR Karate nu se poate lauda cu prea multe lucruri si in nici un caz nu voi incerca sa dau o nota sportivilor, dar in schimb fostilor conducatori care au condus destinele FR Karate si implicit karate-ului din Romania, pe o scara de la unu la zece le-as da nota doi.
Ei sunt gestionarii slabei activitati a FR Karate incepand cu anul 1997 si pana anul trecut, cand, dupa alegeri, am preluat functia de Presedinte al Federatiei Romane de Karate. Am pus la punct un sistem de selectionare a sportivilor din care sa fie compus lotul national de karate, care sa ne poata reprezenta cu mandrie si demnitate la toate competitiile europene sau mondiale. Si, asa cum va spuneam mai sus, am stabilit si aprobat un sistem de motivare financiara foarte atractiv pentru sportivii care vor deveni campioni mondiali sau europeni in competitiile organizate si desfasurate sub egida World Karate Federation (WKF). De altfel, singurele competitii care conteaza si unde si noi, dar mai ales sportivii muncesc sa ajunga pe podium.
Care au fost cele mai importante competitii la care sportivii FRK au participat in ultimii ani si ce rezultate au avut?
L.B.: Pentru FR Karate toate competitiile sunt importante, iar sportivii au participat la ele in conditii foarte grele si fara o pregatire adecvata, drept pentru care si rezultatele sunt destul de slabe. In 20 de ani, Romania a obtinut doar patru medalii de bronz la seniori feminin si un loc cinci la seniori echipe. Dar toate eforturile si schimbarile noastre sunt facute in sensul obtinerii de catre sportivii romani a performantei veritabile, in cadrul competitiilor WKF.
Ce obiective ati stabilit, in plan competitional, pentru echipa nationala de karate in viitorul apropiat, mediu si lung?
L.B.: In acest moment este stabilit un sistem de selectie la lot largit, cat si un program de calificare la lotul final, sportivii trebuind sa parcurga foarte multe etape, atat de verificare cat si de pregatire pentru a putea participa la Campionatele Balcanice, Europene si Mondiale desfasurate sub egida WKF.
Care este varsta optima pentru un copil pentru a incepe sa practice karate?
L.B.: Eu recomand varsta de zece ani, dar in practica deja vin la dojo (sala de antrenament) copii cu varste din ce in ce mai mici. Dar, chiar si asa, nu este bine ca un copil sa inceapa practicarea karate-ului mai devreme de varsta de sase ani. Se poate plictisi si cand ajunge la varste optime pentru a participa la competitii renunta sau corpul fiind solicitat prea devreme, poate sa nu il mai ajute, in sensul ca, nu mai poate face fata fizic efortului sustinut, necesar pentru a face performanta.
Ce avantaje si dezavantaje are aceasta arta in fata altora?
L.B.: Nu am inteles bine intrebarea... dar daca este vorba despre o comparatie intre artele martiale, eu nu pot spune decat ca arta martiala cea mai puternica este facuta de omul cel mai puternic, nu exista o arta martiala mai buna decat alta, exista oameni mai buni sau mai bine pregatiti fata de altii.
Foto: Lucian Baroiu , presedintele Federatiei Romane de Karate.