Guvernul american l-a dat in judecata pe Armstrong, acuzat ca a pacalit Serviciul Postal american, de la care a primit sponsorizari uriase, in timpul carierei sale de ciclist dopat.
Justitia americana a anuntat in februarie ca va da curs unui proces inaintat in 2010 lui Armstrong de catre fostul sau coleg de echipa, Floyd Landis.
Armstrong a fost deposedat de cele sapte titluri de castigator al Turului Frantei si a primit o restrictie pe viata de a mai participa la competitii de ciclism, in anul 2012, dupa ce a recunoscut ca s-a dopat timp de mai multi ani. In ianuarie, Armstrong a declarat intr-un interviu cu vedeta de televiziune Oprah Winfrey ca acuzatiile impotriva sa sunt adevarate.
Armstrong si colegii sai din echipa Tailwind Sports au fost platiti cu 40 milioane dolari de catre Posta americana intre 1998 si 2004, potrivit autoritatilor. Salariul lui Armstrong in tot acest timp, excluzand bonusurile, ajungea la 17,9 milioane de dolari.
Guvernul vrea sa recupereze de la Armstrong o suma de trei ori mai mare decat cea pierduta in urma inselatoriei. Autoritatile il acuza pe Armstrong ca a incalcat termenii contractului, s-a imbogatit in mod ilicit si a fraudat numeroase institutii.
Avocatii lui Armstrong nu au comentat deciziile instantei si ale guvernului SUA.
Reclamatia cuprinde afirmatiile lui Landis, care spune ca Armstrong si altii au inselat guvernul american, negand ca s-ar fi drogat si continuand sa primeasca sponsorizari de la Serviciul Postal.
"Mai mult, Lance Armstrong stia ca si colegii sai consuma asemenea substante si a incurajat folosirea lor, ba chiar a facilitat-o", au declarat judecatorii.
"Statele Unite ale Americii au suferit daune in urma comportamentului sau si nu a beneficiat de valoarea serviciilor pentru care a platit", se mai arata in comunicatul de presa al guvernului SUA.
Un avocat care il reprezinta pe Landis, Paul Scott, a declarat ca "este multumit ca SUA actioneaza in vederea recuperarii banilor contribuabililor americani, pierduti in urma inselatoriei lui Lance Armstrong".