Chiar daca motorul de cautare Google si-a pus amprenta, transformandu-si logo-ul in culorile miscarii homosexualilor, Rusia nu a schitat niciun gest pentru a-si mai indulci pozitia. In plus, mai exista si alte polemici legate de acesta editie a jocurilor organizata de Rusia, cum ar fi costurile exagerate sau nerespectarea unor norme legate de mediul inconjurator.
Aproximativ 40 de lideri politici au fost prezenti pe Stadionul Olimpic Fisht din Soci vineri seara, la ceremonia de deschidere a J.O. Moscova a contat pe aliatii sai istorici, astfel incat nu au lipsit din tribuna oficiala nici liderii fostelor republici sovietice, nici liderul chinez Xi Jinping. Nu au onorat invitatia nici presedintele Frantei, Francois Hollande, nici primul ministru al Marii Britanii, David Cameroon, nici presedintele Germaniei, Joachim Gauck, care este cunoscut ca un vechi militant pentru drepturile omului in fosta Germanie de est. Nici cancelarul german Angela Merkel, care s-a pronuntat impotriva boicotului J.O., nu si-a facut simtita prezenta.
Barack Obama, care joaca si el cartea respectarii drepturilor homosexualilor, a incurajat atletii cu aceasta orientare sexuala care figureaza in sanul delegatiei americane, blamand pozitia Rusiei in pe marginea acestui subiect. Prezenta in delegatia oficiala a patinatorului Brian Boitano si a hocheistei Caitlin Cahow sunt un puternic semnal pe care il dau Statele Unite in favoarea cauzei homosexualilor.
O pozitie aparte a avut ministrul suedez al sporturilor, doamna Lena Elisabeth Adelsohn Liljeroth care se va deplasa la Soci dupa incheierea ceremoniei de deschidere, pe care o considera ca fiind un "instrument de propagandă." Daca vecinul sau din Finlanda, Paavo Arhinmaki, a adoptat aceeasi pozitie, fostul ministru al sanatati din Norvegia, Bent Hoie si-a anuntat intentia de a participa numai la Jocurile Paralimpice, insotit de partenerul sau de viata Dag Terje Solvang, cu care este casatorit oficial.
Torta olimpica a fost purtata, intr-unul dintre ultimele schimburi de pe stadionul din Soci, de catre fosta gimnasta Alina Kabaeva, campioana mondiala la gimnastica ritmica la Olimpiada de la Atena (2004) si actual deputat in Duma de Stat, din partea partidului lui Putin, Rusia Unita. Flacara olimpica a fost aprinsa, in tandem, de fosta patinatoare Irina Rodnina si fostul hocheist Vladislav Tretiakov.