Doua roti, cinci tipuri de biciclete. Cum sa va alegeti bicicleta potrivita
sfaturi bicicletetipuri bicicletebiciclete romania
In tot mai multe orase din Romania, bicicleta devine sau redevine un mijloc de transport tot mai des intalnit. Pedalatul imbina arderea de calorii cu un timp mai scurt pentru a ajunge la serviciu si ne scuteste de cautarea, zeci de minute, a unui loc de parcare.
Inca nu au aparut in Romania stivele de biciclete, rastelele de pe langa garile din Zurich sau Copenhaga si nici clima din Bucuresti sau Cluj nu este precum cea din Amsterdam sau Haga, dar tot mai multi romani aleg sa pedaleze.
Iata cinci tipuri de biciclete pentru stilul si preocuparile fiecaruia:
1. Bicicleta de oras
Daca vreti sa mergeti la serviciu sau oriunde aveti treaba in cadru citadin, este potrivita o bicicleta de oras. Sunt confortabile, nu sunt lente, dar au cadre si angrenaje adaptate marilor aglomerari urbane. Acest tip de bicicleta poate avea si amortizoare care preiau socul presupus de strazile pline de gropi din orasele din tara noastra. Cu cat distanta pe care vreti sa o parcurgeti intr-o zona urbana este mai mare, cu atat trebuie sa fie mai mare si diametrul rotilor bicicletei.
2. Bicicleta pliabila
Pentru utilizatorii citadini dar care nu se grabesc si vor sa nu ocupe prea mult loc cu bicicleta in casa sau la serviciu sau daca, totusi trebuie sa urce cu ea intr-un mijloc de transport in comun, ideala este o bicicleta pliabila.
3. Cursiera
Cine vrea viteza in oras si mai ales in afara lor, cine cocheteaza cu ciclismul de performanta, incumetandu-se la distante de peste 100 sau chiar 200 de kilometri ar trebui sa aleaga o cursiera. Avand in vedere ca, si in tara noastra, ar putea aparea trasee interorasenesti, ati putea chiar sa va vizitati rudele pedaland.
4. Bicicleta pentru trasee montane
Acesta este poate cel mai intalnit tip de bicicleta transportat pe capota masinii sau aranjata pe un suport la portbagajul SUV-ului in drum spre cararile de dealuri sau munti sau spre orice fel de teren accidentat, prafuit sau plin de noroi. Acesta biciclete sunt costisitoare intrucat au amortizoare foarte performante si cauciucuri mai groase si mai sofisticate.
Exista mai multe tipuri de mountainbike, in functie de gradul de rigiditate al cadrelor acestora. Cele care ofera un confort sporit au un randament scazut la pedalare, fiind foarte potrivite pentru deplasarile drumurile, de tara sau padure. De asemenea, mountainbike hardtail este destinata, asa cum ii spune numele, unor trasee dure, de drumuri accidentate, off road. Exista si versiunea mountainbike full suspention potrivita pentru excursiile extreme, cum ar fi coborarile in viteza de pe munte.
5. Bicicleta de ciclocross
Bicicletele de ciclocross sunt un hibrid intre cursiera si bicicleta de munte, fiind potrivite atat pentru oras cat si pentru drumurile neasfaltate. Bicicletele de acest fel au agilitatea si greutatea unei cursiere dar si un cadru capabil sa reziste la socurile provocate de rularea pe piatra cubica sau pe drumuri desfundate. Spre deosebire de o cursiera, bicicleta de ciclocross are si jante mai rezistente, frane mai puternice si cauciucuri mai tari. Acest tip de bicicleta este potrivit si celor care isi propun sa faca drumuri foarte lungi, chiar tururi ale unei tari sau ale unui continent.
Foto: pexels.com