Cat au cheltuit cluburile de fotbal din Marea Britanie pe transferuri: Aproape 1,4 miliarde dolari
transferurifotbalmanchester unitedpremier league
Cluburile din cel mai bogat campionat de fotbal din lume, Premier League, au cheltuit pe jucatori in aceasta vara 835 milioane lire sterline (1,39 miliarde dolari).
Aceasta suma reprezinta un nou record, potrivit
BBC. Precedentul record a fost stabilit vara trecuta si a fost de 630 milioane lire sterline.
Potrivit unei analize Deloitte, din actuala suma, 530 milioane lire sterline au fost cheltuite pe jucatori din strainatate.
Circa 240 milioane lire au fost utilizati pentru a achizitiona jucatori din Premier League, iar 65 milioane lire pe jucatori din diviziile inferioare ale fotbalului britanic.
Perioada de transferuri s-a incheiat pe data de 1 septembrie atat in fotbalul britanic, cat si in cel scotian.
Dan Jones, partener Deloitte: "Intr-o vara in care cei mai buni jucatori din lume au jucat in Campionatul Mondial, am vazut din nou cum cluburile din Premier League sunt capabile sa castige competitia globala in ceea ce priveste atragerea de talente. Vedem in continuare resurse tot mai mari pentru cluburile din Premier League, ca urmare a contractelor mai avantajoase legate de drepturile de televizare".
In 2013/14, cluburile au primit fiecare, in medie, cu 25 milioane lire sterline mai mult decat in 2012/13 din drepturile de televizare.
Manchester United a stabilit un nou record in materie de transferuri, cu 150 milioane lire sterline.
Simon Chadwick, profesor de sport la Coventry University, considera ca noile reguli ale UEFA, Financial Fair Play, referitoare la o administrare corecta a banilor, au jucat un rol important in aceasta crestere.
UEFA le-a aratat mai clar cluburilor cat au voie sa cheltuie. Marile cluburile au platit acum sume foarte mari pe cate un singur jucator.
Real Madrid, Barcelona si Manchester United au cheltuit 60, 75 si 59,7 milioane lire sterline pe James Rodriguez, Luis Suarez si Angel di Maria.
Aceste sume mari de bani au marit lichiditatea din piata si au alimentat alte fonduri de transferuri. Cluburile care au vandut scump au avut apoi bani sa cumpere jucatori mai ieftini de la cluburile mai mici, care la randul lor au cumparat, au pastrat banii pentru salarii sau au facut investitii importante in stadioane, infrastructura sau scoli de fotbal.
Foto:
manutd.com.