Aime Lema - destinul primului antrenor de fotbal de culoare din Romania
aime lemaantrenorfotbal
Venit in Romania in 1991 ca sa studieze chimie industriala, Aime Lema s-a stabilit definitiv aici si si-a marcat foarte puternic prezenta
Aime Lema, un barbat de culoare puernic ca o stanca si dotat cu calitati care sa-l faca invingator, indiferent de greutatile pe care la intampina.
Cu acest personaj i-a cadorisit destinul pe romani.
A venit din Republica Democratica Congo in Romania , in 1991. Tatal sau era diplomat de cariera si voia ca fiul sa faca chimie industriala.
A ales Romania dintre trei optiuni: Belgia, Irak si Romania. De ce Romania? Pentru ca- i-a spus tatal sau- era o tara convenabila pentru studentie oferind putine oportunitati de distractii. Si asa a si fost.
Dupa ce si-a terminat studiile Aime ar fi vrut sa plece in Angola sa se angajeze la schelele petroliere.
Luptele etnice de acolo insa l-au stopat.
In 1999 a cerut azil politic in Romania si s-a casatorit cu o romanca cu care a facut doi copii. A trecut la ortodoxism.
Viata nu a fost usoara pentru fiul de diplomat: a jucat fotbal in liga a patra- la Recolta Botoroga si Rova Rosiori - desi nu stia sa dribleze. Era insa rapid si atragea multi oameni pe stadion care voiau sa-l atinga dupa meci.
A fost paznic, chelner, bona. A vandut cartofi in piata.
Astazi este un prosper om de afaceri-constructii- la Bucuresti si antreneaza o a doua echipa de fotbal- Romprim. Este compusa din rromi, boschetari, oameni cu handicap fizic, oameni de toate varstele. L-a luat cu el de la prima echipa pe care a antrenat-o pe Tudor Mihailescu, un portar caruia ii lipseste o mana si se indreapta spre 50 de ani. Echipa joaca pe un maidan, intre blocuri, in Berceni, langa Uzinele Vulcan.
A mai fost antrenor la o echipa despre care s-a scris in The New York Times- Clubul Fratia (2014).
Aceeasi componeneta de jucatori ca si la Romprim: saraci, rromi, boschetari, oameni cu handicap, oameni de toate varstele. Acea echipa a fost facuta de un fost jucator de fotbal -Constantin Zamfir. Ii platea pe jucatori cu 150 de lei pe meci. Avea o ferma unde crestea capre si pui. Le impartea jucatorilor la sfarsitul saptamanii. Caprele si puii se amestecau adesea cu jucatorii pe teren. Dar toata lumea se simtea bine.
Aime se simte bine in Romania. Iar noi ar trebui sa invatam cate ceva de la el.
(Informatii din Tere Sport (6.05.2011), Ziare.Com (Cristian Soitu, 18.05.2017), Jeune Afrique, (Marianne Rigaux 18.05.2017)).