Vladimir Putin a pus ochii pe clona Facebook-ului din Rusia
succesfacebookrusiavladimir putinvkontakteretele de socializare
Clona de succes a Facebook-ului din Rusia, denumita VKontakte, le-a facut zile fripte politicienilor de la Kremlin. Acum, Moscova pune presiune asupra companiei si CEO-ul VKontakte, Pavel Durov, a parasit tara.
"Facebook-ului Estului" este localizat in St. Petersburg, intr-o cladire impunatoare de pe Bulevardul Newski Prospekt, dominat de elemente arhitecturale extraordinare. Pavel Durov, fondatorul si CEO-ul in varsta de 28 de ani al VKontakte, s-a mutat in imobilul Art Noveau in 2010. Reteaua de socializare, cunoscuta drept VK, are 200 milioane de utilizatori inregistrati, care provin din tarile fost sovietice.
Atmosfera la VK este aceeasi cu cea din Silicon Valley: programatorii tineri (unii au chiar si 16 ani) se plimba de colo-colo, incaltati in adidasi de firma. In timpul liber, trag cu arbaleta intr-o papusa de carpa.
Durov si ai sai au ajuns insa in colimatoriul Kremlinului. La mijlocul lunii aprilie, detectivii imbracati in haine de piele au perchezitionat sediul VK din Newski Prospekt si apartamentului fondatorului retelei sociale. Ei au confiscat unele servere. Inainte de acest eveniment, un investitor a instigat la preluarea ostila a platformei. Durov crede ca acest cumparator provenea din anturajul Kremlinului. Fondatorul VK a parasit tara si media rusa crede ca nu va mai reveni in mama Rusie. Tanarul antreprenor reprezinta un obstacol in calea presedintelui Vladimir Putin, care vrea sa controleze cu darzenie "internetul rusesc".
Companiile din Rusia precum VK si motorul de cautare Yandex au tinut piept ani de-a randul gigantilor Facebook si Google. Ei sunt liderii de piata in Rusia si doresc sa se extinda. In 2012, VK a dorit sa investeasca in StudiVZ, o retea sociala din Germania - incercarea s-a soldat cu un esec.
Potrivit presei germane, succesul platformelor sociale din Rusia pun in pericol monopolul Kremlinului asupra libertatii de exprimare. Channel 1, televiziunea controlata de guvernul rus, are 19 milioane de telespectatori. Yandex este utilizat saptamanal de 23 milioane utilizatori, in timp ce 47 milioane rusi comunica pe VK, in fiecare zi.
Problemele lui Durov au inceput in decembrie 2011. Liderul opozitiei, Alexei Navalny, s-a folosit de reteaua VK pentru a coordona protestele anti-Putin. FSB-ul a ordonat inchiderea forumurilor de discutii - cu un ordin judecatoresc. VK a primit un telefon de la Administratia Prezidentiala.
Dar fondatorul VK, Durov, a ramas ferm. "Nu am incetat sa functionam", a anuntat el pe Twitter. A fost chemat in instanta de procurorii de stat, dar a refuzat sa apara in fata lor. Politia a sunat la usa lui, dar el a refuzat sa-i raspunda. Durov este ambitios. Are o pasiune pentru trilogia SF Matrix, se imbraca in negru si il admira pe Neo, eroul "ciber-rebel". Nu bea, nu fumeaza si VK refuza sa difuzeze reclame la tutun si alcool. Durov nu se compromite, spune ca este cea mai nefericita alternativa. Site-ul sau nu este supraincarcat cu reclama, asa cum accepta Facebook-ul.
Atitudinea sa rebela va dauna grav companiei. Durov are cativa aliati, dar inamici prea puternici. S-a tinut departe de Moscova. Cand o companie de internet din Rusia a incercat sa cumpere VK, tanarul antreprenor a afisat o fotografie simpla, in care "raspundea" cu degetul mijlociu ridicat.
Durov a fost insa tradat de partenerii de afaceri si Kremlinul i-a batut la usa. La mijlocul lunii aprilie, acesti indivizi si-au vandut in mod clandestin actiunile catre Ilya Sherbovich, un antreprenor in varsta de 38 de ani, banuit ca ar fi agent al Kremlinului. Companiile lui Sherbovich au jucat un rol si in nationalizarea companiei petroliere Yukos. Fondatorul Yukos, Mikhail Khodorkovsky, este la inchisoare inca din 2003, sub acuzatia de evaziune fiscala.
Mizeriile nu au contenti sa apara. Un ofiter de politie a aparut la televizor, spunand ca Durov a incercat sa-l calce cu masina, desi omul legii nu avea nicio dovada concludenta. Durov spune ca asista la un foc de artilerie preventiv.
Saptamana trecuta, Durov a fost chemat la politie, pentru a discuta despre accidentul inchipuit. Acesta a preferat sa un dea curs "invitatiei". Mai mult, a parasit tara si nimeni nu stie unde este si nici care ii sunt planurile. Durov risca insa sa piarda controlul asupra VK. In prezent detine doar 12% din actiuni. 40% din companie ii revine magnatului otelului, Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimata la 18 miliarde dolari. Usmanov este opusul lui Durov: nu a criticat niciodata Kremlinul si a concediat un editor coordonator de la unul din ziarele sale, dupa ce acesta din urma l-a criticat pe "tata Putin".
Dezvoltatorii VK vor ramane alaturi de CEO-ul lor si vor pleca odata cu el. Kremlinul ar urma sa controleze reteaua, care insa se va prabusi subit. Durov pare pregatit pentru orice eventualitate. "Adevarul este ca nu detinem nimic", i-a spus Durov biografului sau. "Trebuie sa fim pregatiti sa pierdem totul".