Studiu: Ne-am simti mai bine fara conturi de Facebook?
facebookretele socialemark zuckerbergsocial media
Facebook a devenit o rutina de zi cu zi pentru aproximativ doua miliarde de oameni din intreaga lume. Mai mult decat atat, reteaua este accesata constant in timpul zilei de sute de milioane de persoane, care nu rezista tentatiei de a vedea ce se petrece in permanenta in mediul online. Acest lucru starneste ingrijoarea specialistilor, care au lansat un studiu ale carui concluzii sunt socante: ne-ar fi mai bine fara Facebook, subliniaza initiatorii studiului in cauza.
De-a lungul timpului, mai multi experti si chiar oameni implicati in dezvoltarea site-ului au sustinut ca Facebook ne provoaca dependenta, folosind un sistem de recompense care functioneaza similar cu modul in care apare dependenta de jocuri de noroc sau chiar de diverse substante, scrie The Guardian.
Daca vreti sa va simtiti mai bine, stergeti-va contul de Facebook, recomanda autorii studiului "Efectele social media asupra starii de bine" (The Welfare Effects of Social Media) . Nu este prima data cand auzim acest sfat din gura unor specialisti, dar studiul cercetatorilor de la Universitatea Stanford si Universitatea din New York este considerat una dintre cele mai riguroase examinari a efectelor pe care le are renuntarea la Facebook.
Deconectarea are o serie de efecte pozitive care duc la imbunatatirea starii de bine. Potrivit expertilor, prea mult timp petrecut pe Facebook duce la scaderea stimei de sime, la izolare sociala si la dependenta de mediul online. De asemenea, perceptia asupra vietii, in esenta, este distorsionata, deoarece utilizatorul tinde sa creada ca vietile altora sunt perfecte, fiindca, in fond, majoritatea oamenilor posteaza pe Facebook doar lucruri extraordinare, momente fericite, vacante exclusiviste si asa mai departe.
Totodata, imagina despre propria persoana poate fi grav afectata, fiindca tindem sa ne raportam la felul "ideal" cum arata ceilalti, fara sa tinem cont de faptul ca imaginile pe care le vedem pot fi "retusate".
Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.844 de utilizatori Facebook. La solicitarea cercetatorilor, jumatate dintre acestia si-au dezactivat conturile pentru o luna. Participantii au fost platiti pentru efort, iar conturile au fost monitorizate pentru ca cercetatorii sa fie siguri ca cerinta lor este respectata.
Autorii studiului au verificat regulat care este starea celor care au trecut prin acest proces de "detoxifiere" de Facebook.
"Dezactivarea a dus la imbunatatiri mici, dar semnificative in ceea ce privete starea de bine si in special in ceea ce priveste fericirea auto-declarata, satisfactia cu viata, depresia si anxietatea", se mentioneaza in studiu.
Mai mult, o parte dintre participantii care renuntasera temporar la Facebook au continuat sa evite site-ul si dupa incheierea studiului.