Situatii incredibile: concediati de la serviciu, dupa ce au postat pe Facebook
facebooksocial mediaconcedieri
Retelele sociale au inceput sa fie o componenta pregnanta a vietii noastre personale, dar si profesionale. Ne petrecem din ce in ce mai mult timp in mediul online, pe aceste retele, iar interactiunea cu acel continut are efecte in viata reala, adesea acestea fiind de ordin negativ. Dincolo de faptul ca stima de sine ne poate fi afectata, mai ales atunci cand nu avem o personalitate deja formata, se ajunge uneori pana la pierderea locului de munca, din cauza a ceea ce postam, o arata un studiu recent.
Facebook-ul, un "C.V" virtual
Mare grija la ceea ce postati pe retelele sociale!
Angajatori din intreaga lume au inceput sa trateze paginile noastre de
Facebook, Twitter,
Instagram,
TikTok, ca si cum ar fi un veritabil
C.V. virtual.
Un studiu global realizat de Kaspersky arata faptul ca 3% dintre utilizatorii retelelor sociale au fost sanctionati la locul de munca sau si-au pierdut jobul din cauza postarilor pe retelele sociale.
Exista si "povesti" de viata celebre care fac parte din aceasta statistica. De exemplu, la inceputul lui 2021, actrita din The Mandalorian, Gina Carano a fost concediata de producatorul serialului, Lucasfilm, dupa ce a facut comentarii politice controversate pe Instagram. Aceasta problema evidentiaza cat de important este ca utilizatorii sa se gandeasca la consecintele a ceea ce posteaza – si poate chiar sa se uite prin istoricul postarilor, pentru a sterge orice ar putea fi interpretat ca ofensator sau potential jenant despre ceva ce a fost uitat, care a fost postat cu mult timp in urma.
Specialistii mai subliniaza si faptul ca interactiunea pe retelele sociale poate dauna relatiilor interumane, daca tinem cont de faptul ca aproape unul din sase (16%) s-a certat cu cineva apropiat din cauza comentariilor pe care le-a distribuit online. In intreaga lume, mai mult de unul din cinci (22%) oameni si-a exprimat un punct de vedere emotional pe retelele de socializare pe care a ajuns sa il regrete mai tarziu. Acest procent creste la aproape unul din trei (29%) pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani.
De asemenea, studiul arata ca aproximativ unul din opt (12%) utilizatori ai retelelor sociale evidentiaza faptul ca si-a exprimat un punct de vedere politic care a fost regretat ulterior. Aproximativ acelasi procent dintre utilizatori (13%) recunoaste ca a folosit un limbaj nepotrivit pe retelele de socializare, australienii (25%) si americanii (22%) fiind cei mai predispusi la un astfel de limbaj negativ. Uneori, continutul postat de alte persoane poate crea o problema.
In 2021, cantareata si compozitoarea Billie Eilish si-a cerut scuze dupa ce pe TikTok au aparut imagini realizate cu cativa ani in urma, cand era mult mai tanara, care pareau sa o prezinte folosind o insulta rasiala si batjocorind accentele celor care nu vorbesc engleza.
Pe cine – si ce – luam in considerare inainte de a face acel click final? Conform cercetarii Kaspersky, majoritatea oamenilor spun ca iau in considerare implicatiile asupra familiei lor (58%) si prietenilor (55%) inainte de a impartasi ceva pe retelele sociale. Cu toate acestea, mai mult de patru din zece (43%) utilizatori spun ca nu iau in considerare consecintele postarilor lor asupra angajatorilor actuali sau viitori. Acest numar mare ar putea explica de ce exista utilizatori ai retelelor sociale care au avut probleme la locul de munca din cauza postarilor lor in mediul online.
Un alt factor de luat in considerare este influenta alcoolului. Mai mult de unul din zece oameni (11%) recunoaste ca a postat pe retelele de socializare cand era sub influenta bauturilor alcoolice si ca mai tarziu a regretat. In Australia, acest procent este dublu, ajungand la 22%!
Expertii ne recomanda sa fim prudenti, inainte de a da curs instinctului si de a ne exprima pe retelele sociale. Acestea reprezinta un spatiu public, iar actiunile noastre nechizbuite in social-media pot avea inclusiv implicatii de ordin penal, pe langa faptul ca putem leza anumiti oameni, putem intra in conflicte diverse sau ne putem compromite imaginea in fata sefilor, colegilor sau angajatilor nostri.
Te-ar putea interesa si: DOSARELE FACEBOOK. Este reteaua lui Zuckerberg un instrument de manipulare in masa?
Foto: freepik