Romanii stau pe internet, dar le lipseste educatia digitala: doar 29 la suta din populatie are competente digitale de baza
retele socialeinternetacces la internet
Cine nu are internet in ziua de astazi?!Accesul la lumea virtuala este la cote inalte, atat in orasele, cat si in satele din Romania, dar faptul ca suntem conectati nu inseamna ca folosim internetul intr-o maniera constructiva, practica si utila.
In fapt, cei mai multi romani care "stau pe net" folosesc
retelele sociale. Utilizeaza platforme precum YouTube, Facebook sau Instagram si cam atat. Foarte putini se folsoesc de beneficiile reale ale internetului, cum ar fi platite digitale. Mai ingrijorator este ca extrem de putini romani au competente digitale.
In linii mari, pe cat e de mare conectivitatea, pe atat de mult ne lipseste educatia digitala. Faptul ca suntem "online", ca avem acces la un intreg univers digital nu inseamna, din pacate, ca stim ce sa facem cu el si cum sa-l folosim in favoarea noastra, pentru a ne simplifica viata si a o imbunatati.
Un semnal de alarma in acest sens este tras de Sabin Sarmas, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor. Prezent fiind la prima editie din acest an a proiectului "Digital UP", organizata joi la Bucuresti, acesta a afirmat ca numai 29% din populatia Romaniei are competente digitale de baza!
80% dintre romanii care stau pe internet o fac pentru a folosi retelele sociale
"Romania sta extraordinar de bine in ceea ce priveste conectivitatea. Suntem intre primele tari din lume Cred ca dupa ce am dat Legea 50 si am adoptat Codul comunicatiilor, probabil ca o sa urcam in primele 5-6 tari din Europa in ceea ce priveste conectivitatea.
Peste 90% dintre romanii cu varste cuprinse intre 16 si 74 de ani folosesc internetul. 95% dintre acestia il folosesc in mod curent. Vine urmatoarea urmatoarea statistica care spune ca 29% din populatia Romaniei are competente digitale de baza. Doar 29% din populatia Romaniei. Adica avem acces la internet, avem oameni care folosesc internetul, dar nu avem educatie digitala. Stiti pentru ce il folosesc? 80% dintre ei pentru retele de socializare si doar 20% pentru plati si internet banking ...
"Sunt componente la care stam bine, iar una dintre acestea este procentul de femei care sunt active in domeniul tehnologiei informatiei, absolventi. Acesta este un lucru fabulos, suntem pe locul II in Europa si arata directia in care Romania merge. Cred ca la nivel mondial sunt trei lumi. Nu stiu daca sa incep cu prima sau cu a treia in care suntem noi. Suna destul de dur ca suntem in lumea a treia - si asta arata datele din toate clasamentele europene sau mondiale, pentru ca Romania n-a reusit inca sa digitizeze totul, cu atat mai putin sa sufere o transformare digitala a serviciilor publice sau o transformare digitala a companiilor romanesti", a precizat oficialul.
Foto: pixabay.com