Poti sa castigi bani daca dai like-uri pe Facebook? Cum functioneaza cea mai noua escrocherie, ramai fara nimic in conturi
inselaciunefrauda
E visul multora dintre noi sa castige bani fara sa faca nimic, asa ca escrocii au suficient spatiu de manevra sa inventeze fel si fel de metode prin care sa atraga romanii naivi si destul de lenesi, daca ne permis.
Cand iti doresti sa castigi bani nemunciti, esti o potentiala victima ideala pentru cei pusi la randul lor pe capatuiala fara munca.
Cea mai noua escrocherie din mediul online ne arata pe de-o parte cat de mare e dorinta de inavutire peste noapte a multora dintre conationalii nostri.
Este vorba despre asa-zisele "like-uri platite pe retelele de socializare". Vorbim despre anunturi in care oamenilor li se promit bani in schimbul unor simple like-uri pe Facebook.
E o mare teapa, avertizeaza Politia Romana! Nu cadeti in aceasta capcana, fiindca riscati sa pierdeti si putinul pe care-l aveti!
Cum sunt inselati romanii pe Facebook
Conform Politiei Romane, sub pretextul simplu al „aprecierii postarilor pentru bani”, autorii incearca sa atraga utilizatorii intr-o schema de
inselaciune in mediul online.
Activitatea infractionala incepe cu primirea de catre utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate in limba engleza sau romana, care ii indeamna sa aprecieze anumite postari pe retelele de socializare, in special clipuri de pe platforme de specialitate, promitandu-le acesta activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv.
Pentru a crea o iluzie de legitimitate, autorii trimit sume mici de bani in conturile utilizatorilor care apreciaza postarile. Aceste sume se incadreaza intre 10 si 50 de lei, fiind menite sa stimuleze participarea si sa castige increderea potentialelor victime.
In etapa urmatoare, potentialele persoane vatamate sunt incurajate sa investeasca sume mai mari pe platforme care promit castiguri substantiale. Aceste promisiuni sunt intarite de invitatii de a se alatura grupurilor de discutii pe o platforma de mesagerie online, unde presupusi „specialisti” in investitii ii vor ghida pentru a obtine profituri mai mari. Totusi, acesti „specialisti” sunt de fapt autorii care folosesc tehnici de manipulare pentru a extrage date sensibile si sume importante de bani de la persoanele vatamate.
Infractorii sunt versati. Conform Politiei, autorii utilizeaza tehnici de manipulare psihologica, apeland in special la promisiunea de imbogatire rapida, castigarea unor sume de bani fara prea mare efort pentru a induce utilizatorii in eroare si a-i determina sa actioneze in conformitate cu dorintele lor.
"Recomandam cetatenilor sa fie precauti si sa evite orice interactiune cu mesaje sau linkuri suspecte pe platformele de socializare, ori care promit imbogatirea rapida si fara efort.
La nivelul tarii noastre, au fost inregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare, iar pentru prevenirea lor, cetatenii trebuie sa se protejeze in mediul online si astfel, trebuie sa aiba in vedere mai multe masuri de contracarare", avertizeaza oamenii legii.
Foto: unsplash.com