Pornita ca un joc pe retelele de socializare, provocarea 10yearchallenge trage un semnal de alarma referitor la sanatatea Pamantului
Dupa ce au postat fotografii cu ei insisi realizate la zece ani distanta, internautii au inceput sa posteze imagini surprinse in diferite colturi ale lumii, imagini care arata cum a "evoluat" planeta in ultimul deceniu. Iar ceea ce se vede in acestea este ingrijorator.
Unul dintre cei mai "celebri" ghetari din Europa, ghetarul Ronului, din Elvetia, s-a topit intr-un ritm alarmant in ultimii zece ani din pricina modificarilor climatice. Pentru a incetini fenomenul, autoritatile elvetiene au luat in calcul acoperirea ghetarului, in sezonul cald, cu uriase prelate albe, care sa reflecte radiatiile ultraviolete.
Greenpeace a postat, in cadrul #10yearchallenge, doua fotografii aeriene realizate in padurea amazoniana, insotite de informatia conform careia, numai in ultimii doi ani (2017 si 2018), a fost defrisata, in cea mai mare parte ilegal, o suprafata de 7.900 de kilometri patrati.
Schimbarile de clima au afectat dramatic si Marea Bariera de Corali (Australia). Inmultirea unui anumit tip de alge are drept efect sufocarea si moartea coralilor, iar moartea acestora pune in pericol viata milioanelor de creaturi marine care traiesc in acest habitat.
O alta pereche de fotografii realizate in acelasi loc, in orasul Yemenit Sanaa, sunt emblematice pentru ravagiile provocate de razboaiele civile si de conflictele armate in ultimul deceniu - drumul extrem de scurt de la un peisaj urban plin de viata la ruine.
Alaska este una dintre regiunile de pe Pamant cel mai afectate de incalzirea globala generata de cresterea emisiilor de dioxid de carbon.
Ultimele cercetari au arata ca volumul ghetei din Oceanul Arctic s-a micsorat, in ultimii zece ani, cu 3,7%, iar temperatura de la suprafata calotei a crescut cu 7,2% in aceeasi perioada de timp.
Ursii polari sunt printre victimele restrangerii rapide a suprafetelor de gheata, principalul lor teritoriu de vanatoare.
Nici in ceea ce priveste poluarea lucrurile nu stau mai bine: s-a estimate ca, in fiecare an, in apele Oceanului planetar ajung cca 8,2 milioane de tone de deseuri de plastic, adica 82 de milioane de tone de plastic au ajuns in apa oceanelor doar in ultimul deceniu.
Marea Aral, de fapt un urias lac cu apa sarata, de 70.000 de kilometri patrati, situata la granita dintre Kazahstan si Uzbekistan, a secat aproape complet in urma realizarii unor asa-zise lucrari de amenajare funciara incepute in anii 1960 de catre Uniunea Sovietica.
In Borneo, a treia insula ca marime de pe glob, care apartine de Indonezia, Malaezia si Brunei, padurile virgine au fost devastate pentru a face loc cultivarii sistematice a palmierilor din fructele carora se obtine un ulei comestibil.
Din anul 2000, 47% din suprafata padurilor virgine din Borneo a fost defrisata in acest scop.
In ultimii zece ani, insulele arhipelagului Guadelupa (Caraibe) au fost practic sufocate prin inmultirea exponentiala a unei alge rosii, inmultire stimulata de cresterea temperaturii oceanului si de schimbarea de directie a curentilor marini.
Cand vorbim despre Pamant, la "provocarea" #10yearchallenge ar trebui, desigur, adaugate si schimbarile in bine care s-au petrecut in ultimii zece ani. Si ar fi fost adaugate, daca ar fi avut loc.