In aceste situatii, multi dintre noi ne declaram de fiecare data contrariati de faptul ca o asemenea postare a putut sa fie publicata online pe Facebook, cerand parca socoteala retelei de socializare pentru ca am fost pusi in situatia de a vedea asa ceva. Facebook a pus la dispozitia utilizatorilor si un buton prin care acele postari despre care se considera ca incalca regulamentul retelei de socializare pot fi raportate. Pana aici totul este in regula, insa sunt putini cei care stiu ce se intampla mai departe cu aceste raportari facute de utilizatori.
La inceputul lui 2017, echipa de moderatori de continut a celor de la Facebook numara aproximativ 4.500 de persoane. Aproape de jumatatea anului, in luna mai, Mark Zuckerberg a luat decizia de a suplimenta numarul de oameni angajati in acest departament, pe fondul plangerilor tot mai dese in legatura cu continutul publicat online. In cele din urma, finele anului 2018 aducea vestea ca Facebook are peste 30.000 de angajati in departamentul de siguranta si securitate, aproximativ jumatate dintre ei fiind chiar moderatori de continut.
Aceste mii de angajati lucreaza zi de zi in birourile Facebook din statul Arizona, Statele Unite. Ce nu stiu insa multi este ca viata acestor moderatori de continut este extrem de grea! La prima vedere poate parea o munca usoara in a aproba sau a sterge anumite postari de pe o retea de socializare, insa nu este deloc asa! In plus, moderatorii de continut sunt platiti extrem de prost, castigand doar 15 dolari pe ora, ceea ce inseamna un venit cu doar 4 dolari peste cel minim pe economie.
Conform informatiilor aparute in presa americana, moderatorii de continut ai retelei de socializare Facebook au fost nevoiti sa semneze la inceputul colaborarii cu compania lui Zuckerberg acorduri de confidentialitate. Acestea stipulau faptul ca respectivii angajati nu aveau voie sa vorbeasca despre slujba lor la Facebook si despre ce presupunea aceasta.
Ce este insa cel mai periculos la job-ul de moderator de continut al unei retele de socializare precum Facebook este impactul emotional pe care il poate avea asupra angajatilor. Un moderator de continut este obligat practic sa vada zilnic, timp de peste 8 sau chiar 12 ore, imagini cu un puternic impact emotional.
Conform specialistilor in domeniu, cei care ajung sa lucreze in astfel de pozitii ajung sa dezvolte o anxietate severa inca din primele saptamani de lucru sau chiar din perioada trainingului. Bineinteles, anxietatea devine din ce in ce mai pronuntata odata cu trecerea lunilor in care acestia lucreaza in aceasta pozitie. In cele din urma, angajatii ajung sa se confrunte cu simptome ale traumei si dupa perioade indelungate dupa care au parasit job-ul. Psihologii avertizeaza ca angajatii care au un astfel de loc de munca pot experimenta in dese randuri atacuri de panica sau tulburari mentale precum stres post-traumatic si chiar stres traumatic secundar.
Toate aceste informatii au iesit la iveala in toamna anului trecut, dupa ce o fosta angajata Facebook a dat in judecata compania. Motivul invocat de aceasta a fost acela ca job-ul de moderator de continut la Facebook “a expus-o la un continut extrem de toxic, nesigur si daunator”. Avocatii acesteia sustin ca angajata s-a ales cu o tulburare de sindrom post-traumatic ca urmare a activitatii pe care a avut-o la locul de munca.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si