Inselatoriile financiare desfasurate in mediul online sunt tot mai dese in ultima vreme, contextul pandemic din ultimii doi ani nefacand nimic altceva decat sa sporeasca infractiunile de acest fel. Retelele de socializare sunt din ce in ce mai folosite de hackeri in acest sens, multi infractori cibernetici indreptandu-si atentia acum catre WhatsApp, cea mai mare platforma de mesagerie din intreaga lume. Cu peste doua miliarde de utilizatori din toate colturile lumii, WhatsApp a devenit o gazda importanta pentru multe trucuri care ii pot lasa pe cei naivi fara bani, in numai cateva secunde!
Metoda “Accidentul” pare sa prinda din ce in ce mai bine si in Romania, tot mai multi oameni acuzand ca au cazut in capcana infractorilor. “Accidentul” nu este o noutate pentru autoritati, fiind vorba despre o inselatorie folosita in mod constant in ultimii zeci de ani in mai multe colturi ale planetei. Trucul a ajuns din nou in lumina reflectoarelor, de aceasta data infractorii incercand sa ii pacaleasca pe oameni prin intermediul WhatsApp.
Hackerii isi abordeaza victimele prin intermediul WhatsApp, trimitandu-le un mesaj prin care le prezinta un scenariu cat se poate de verosimil. De cele mai multe ori, mesajul este prezentat sub aceste forme: “Mami, mi-am pierdut telefonul si portofelul, iti dau mesaj de pe telefonul unui prieten. Am nevoie de 3.500 de lei urgent pentru ca trebuie sa fac o plata.” sau “Tata, am facut accident, iti scriu de pe telefonul unui prieten. Am nevoie urgent de 5.000 de lei”.
Panicati, multi oameni, in special cei mai in varsta, nefamiliarizati cu asemenea inselatorii, cad in capcana si aleg sa trimita imediat bani intr-un cont mentionat in mesaj. Speriati de ceea ce s-a intamplat cu copilul lor, multi nu se mai gandesc la nimic si doar trimit banii ceruti.
Autoritatile sunt deja la curent cu toate aceste inselatorii, Politia Romana indemnand oamenii prin reprezentantii institutiei sa nu mai trimita bani prin persoane necunoscute si sa nu mai dea crezare povestilor anuntate telefonic sau prin mesaje de persoane necunoscute. Cei ce primesc astfel de telefoane sau mesaje ar trebui sa sune imediat la numarul de urgenta 112 sau sa se adreseze celei mai apropiate unitati de Politie.
Citeste si: Sardonic, noua amenintare informatica prin care esti furat fara sa iti dai seama. La ce sa fii atent
Ultimele NOUTATI
Gata cu camataria IFN-urilor. S-a dat legea care te protejeaza de dobanzile colosale la imprumuturi
Invata sa iti gestionezi banii in 2025: ce ar trebui sa stii despre investitii si economii
Educatia financiara in 2025: pasii esentiali pentru o gestionare mai buna a banilor
Cat te costa sa traiesti in Brasov, daca platesti chirie? Utilitati + costuri personale + o iesire la restaurant
Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Partenerii nostri
STUDIU - toate companiile au declarat majorari salariale in 2024
Conduita la locul de munca - ce reprezinta un comportament periculos pentru sine sau pentru colegi?
Noul regim al amenzilor in sistemul e-TVA
Ce aspecte sa aveti in vedere despre activele corporale si necorporale