Greselile din mediul ONLINE, pe care seful tau ti le urmareste din umbra
spionare angajatimanageri hr facebookconsultare profil facebook
Initial, Facebook si celelalte retelele de socializare au fost lansate pentru a ne cauta colegii de scoala sau de liceu despre care nu mai stim nimic si pentru a ne spune opiniile fara restrictii. Insa, acum aceste retele sunt considerate spatiu public, in care orice spui poate fi folosit impotriva ta.
Sau, in functie de ce
postezi, in favoarea ta, mai ales daca esti in cautarea unui loc de munca.
Profilul pe ni-l construim pe conturile personale de Facebook ne poate afecta traseul profesional, intrucat sefii si angajatorii au invatat ca, in mediul virtual, s-ar putea sa fim mai aproape de noi insine decat la serviciu sau la un interviu de angajare.
Tot pe Facebook, ne putem plange prietenilor, si nu neaparat in termeni civilizati, despre job nostru, despre sefii nostri, iar cei criticati pot vedea aceste postari.
Astfel, pentru recrutorii o vizita virtuala pe conturile de socializare a devenit obligatorie pentru a-si face o idee despre noi inainte de a ne vedea intre patru ochi.
Oricat ti-ai dori sa nu conteze felul in care esti in viata personala cu felul in care esti la job, trebuie sa stii ca recrutorii au devenit vigilenti.
Ce vor sa depisteze recrutorii cand iti verifica pagina de Facebook:
Posibilul continut compromitator
Daca aplici pentru un post in finante, vanzari sau IT, tinuta si comportamentul tau sunt extrem de importante. Te poti duce la interviu imbracat la patru ace, dar, daca pe retelele sociale, ai poze cu tinute prea indraznete, recrutorii se vor gandi ce influenta ar avea imaginile asupra companiei, colegilor si clientilor. Asadar, inainte de a aplica pentru un nou job, revizuieste albumele foto si check-in-urile prin baruri.
Legatura cu fostii angajatori
Un alt motiv pentru care managerii HR acceseaza conturile pe care le ai pe retelele sociale este de a se asigura ca nu ai mintit in CV. Nu toate persoanele isi pun locul de munca pe platformele de socializare, asa ca acest lucru nu e intotdeauna reprezinta un factor esential. Totusi, nu strica sa confirmi pozitiile anterioare in companiile pentru care ai lucrat.
Ce personalitate ai
Oricat de abil ar fi un manager de resurse umane, tot nu poate cunoaste un om in urma unei singure discutii. Asa ca va cauta mai multe informatii online, unde imaginea cuiva pe social media poate fi mai relevanta decat un al doilea interviu.
Daca esti introvertit, pesimist sau agresiv, recrutorii s-ar putea sa nu-ti faca o oferta de teama sa nu afectezi moralul echipei cu care vei lucra.
De asemenea, daca ai reactii negative dese in mediul online, angajatorii s-ar putea gandi ca acest comportament va afecta compania si bunul mers al departamentului in care ai putea lucra.
Asadar, inainte de a aplica pentru un job, revizuieste-ti imaginea pe retelele de social media. Sterge pozele compromitatoare si comentarile negative si construieste-ti profilul in concordanta cu CV-ul.