Facebook nu a reusit sa combata escrocheriile online cu copii bolnavi
facebookescrocheriicopii bolnavifotografiiincredereminciuni
Utilizatorii Facebook cad prada unor inselatorii care se folosesc de copiii bolnavi. Impostorii profita de increderea si bunavointa noastra, propagand minciuni si obtinand apoi accesul la informatii confidentiale.
Grupurile de protectie impotriva fraudelor informatice, precum "Hoax-Slayer" si "That's Nonsense" au atentionat administratorii site-ului Facebook cu privire la acest pericol informatic.
Oamenii au trimis o scrisoare, in care explica detaliat cum functioneaza inselatoria "cu copii bolnavi". Utilizatorii sunt pacaliti sa partajeze fotografiile unor copii bolnavi, pentru a strange fonduri. Impostorii fura pozele din revistele medicale si modifica diagnosticele.
Facebook a scos fotografiile respective de pe site, dar masura nu este suficienta, spun observatorii sociali. Pe masura ce asemenea "scamatorii online" se vor inmulti, increderea utilizatorilor in Facebook se va diminua si reputatia site-ului de socializare va avea de suferit. Asemenea inselatorii nu "dau bine", in conditiile in care Facebook se pregateste pentru o oferta publica initiala uriasa.
Inselatoria cu "copii bolnavi" este ultima dintr-un val intreg de infractiuni informatice, care profita de increderea oamenilor in retelele de socializare. Infractorii zburda in voie pe Facebook si Twitter, pacalind foarte multi utilizatori. Acestia se folosesc si de faptul ca suntem mai predispusi sa dam clic pe linkurile primite de la prietenii din lista de Facebook, decat in alta situatie.
Pacaleala legata de bietii copii este cu atat mai dureroasa, cu cat nimeni nu are de castigat de pe urma ei. In cea mai obisnuita forma a inselatoriei, utilizatorilor li se spune ca Facebook va dona bani pentru fiecare fotografie partajata, incurajand propagarea acesteia. De cele mai multe ori, hackerii nu reusesc sa adune donatiile, ci doar sa loveasca in credibilitatea retelei de socializare Facebook.