Drepturi de autor si conflict privind pozele cu mancarea din restaurant, declarate ilegale
restaurantdrepturi de autorrestrictiiincalcarea drepturilor de autor
Am iesit zilele trecute la masa la un restaurant pe care nu-l mai vizitasem de mult. E un loc renumit mai ales pentru designul reusit. Nu imi aminteam daca mancarea din urma cu cateva luni fusese buna, ceea ce pentru mine ar fi trebuit deja sa insemne ceva.
Mancarea servita arata cel putin impresionant. Prietena care ma insotea la cina a fotografiat ambele feluri de mancare. Gustam si, din pacate, nu ne-am fotografiat si dezamagirea de pe chip in acel moment. Ma gandeam, in timp ce continuam sa mananc, cum sa compun un status pentru Facebook, mai tarziu. Cum sa scriu despre descrierile excelente din meniu, despre insiruirarea de cuvinte care-ti lasa gura apa, despre savuroasele portrete ale unor feluri de mancare din care nu lipseau sarea si piperul (ba sare chiar pusesera cu generozitate), ci chiar gustul.
Sa scriu sau sa nu scriu? Sa mai pun si poza sau nu? Poate unora le place mancarea deja sarata din bucatarie. Sau sa li se faca rau dupa ce mananca la renumitul restaurant. Am renuntat insa gandindu-ma la situatia in care o astfel de opinie poate fi considerata extrem de subiectiva.
Pana la urma, nu sunt critic culinar, ci un client. Si poate ca opinia mea chiar nu e cea mai avizata. In Germania, de exemplu, a devenit ilegal sa incarci pe retelele de socializare imagini cu mancarea din restaurant. Creatia culinara e considerata "proprietatea artistica a bucatarului", asa cum informeaza
Business Magazin.
Aceasta decizie, luata de Curtea Federala de Justitie din Germania in 2013, e explicata de Dr. Niklas Haberkamm, partener al firmei de avocatura Lampmann, potrivit sursei de mai sus, astfel:
"Mancarea din farfurie aranjata elaborat se poate incadra in protectia drepturilor de autor. De aceea creatorul are dreptul de a decide modul in care lucrarea ii este reprodusa".
Chiar daca pana acum, scrie aceeasi sursa, niciun bucatar nu a dat pe cineva in judecata pentru incalcarea drepturilor de autor, interdictia se mentine.
Pana la urma, o astfel de situatie este valabila si in ce priveste designul unui restaurant. De ce nu ar fi valabil si in cazul felurilor de mancare? E drept ca nu n-as fi dorit nici celor care poate nu-mi sunt neaparat prieteni sa reproduca si sa testeze supa din acel restaurant. Cert e ca prin legea din Germania se ridica o problema destul de importanta cand vine vorba de informatiile pe care le distribuim in online.
S-a creat deja aceasta falsa impresie potrivit caruia oricine are dreptul sa fotografieze pe oricine. Stim deja nenumaratele situatii in care unor straini li se pare "dragut" sa fotografiezii bebelusii altor oameni doar ca sa incarce poza pe Internet. Nu, nu e legal, in caz ca mai sunt oameni convinsi de contrariul acestor situatii.
In ce privinte credeti ca ar trebui aplicate legi noi? Exista situatii in care ati descoperit ca ar trebui impuse astfel de restrictii care momentan nu exista?