Dezinformarea la alegeri: Retele socialele se pregatesc pentru ce-i mai rau
alegeri prezidentialefacebooktwittersecuritate ciberneticadezinformarefake news
In era noastra, campania electorala se face online. De altfel, curentele de opinie se formeaza si se dezvolta in mediul virtual, iar oamenii isi pot extrage de aici pareri si convingeri care pot da nastere la fel si fel de evenimente sociale, unele, din pacate, negative. Un astfel de fenomen negativ e dezinformarea.
Din nefericirea, e foarte simplu ca dezinformarea sa se raspandeasca in mediul online, pe de-o parte din cauza faptului ca o informatie falsa poate ajunge instantaneu la o masa foarte mare de oameni, iar pe de alta parte pentru ca oamenii nu verifica informatia, ci au tendinta de a o crede, doar pentru ca e raspandita, sau pentru ca a distribut-o cineva cunoscut.
In acest context, cea mai mare platforma de socializare din lume, Facebook, a luat masuri sporite pentru a stopa propagarea stirilor false in contextul alegerilor prezidentiale din SUA, care urmeaza sa aiba loc pe 3 noiembrie, dar nu numai.
''Singura modalitate de a va pregati pentru necunoscut este sa prevedeti toate scenariile, chiar si cele mai extreme, precum generalizarea tulburarilor civile dupa alegeri" , a declarat marti pentru presa europeana Nick Clegg, seful afacerilor din presa europeana.
Reteaua sociala a dezvoltat deja pentru alte alegeri din lume ''butoane de oprire de urgenta pentru a bloca circulatia anumitor continuturi pe platforma''.
Facebook, care si-a recunoscut in repetate randuri rolul de a fi exploatat de adversarii straini si interni in timpul alegerilor prezidentiale din 2016 cu stiri false si dezinformare, a lansat in luna august un centru de informare a votului pentru a ajuta utilizatorii cu informatii exacte si usor de gasit despre vot oriunde s-ar afla.
Ca idee, el ese similar celui realizat pentru informarea corecta cu privire la pandemia de coronavirus.
Facebook se asteapta ca centrul electoral sa ajunga la cel putin 160 de milioane de oameni in SUA.
Masuri suplimentare de securitate a anuntat si Twitter, Inca din ianuarie, cei de la Twitter au creat o functie care permite utilizatorilor sa raporteze suprimarea si dezinformarea alegatorilor.