Cum sarbatoresc romanii Pastele si 1 Mai, in acest an
romani pastecum sarbatoresc romanii pasteleires
Un studiu realizat de IRES a vrut sa afle cum sarbatoresc romanii Pastele, in acest an. Concluzia este ca romanii sunt tot mai putin conectati si cunosc din ce in ce mai putine traditii specifice acestei sarbatori.
58% dintre participantii la studiu sustin ca traditiile de sarbatori sunt foarte importante pentru ei, iar 32% le considera importante.
97% obisnuiesc sa sarbatoreasca Pastele.
Aproape trei sferturi arata, ca, in regiunea din care provin, nu exista obiceiuri traditionale de Paste si doar o cincime spun ca acest fel de traditii exista, acestia fiind cu precadere din Transilvania si Banat si din zona Moldovei.
Printre traditiile mentionate ca fiind specifice sarbatorilor pascale, cei mai multi mentioneaza: mersul la udat/stropit (12%); mersul la biserica (9%); mersul copiilor dupa oua rosii (8%); mersul la cimitir (7%); sfintirea bucatelor la biserica (6%) sau vopsitul oualor (6%).
Din esantionul total al studiului, procentul celor care sarbatoresc Pastele ortodox este ridicat: 94%.
83% dintre cei care sarbatoresc Pastele ortodox declara ca au obiceiul de a participa la slujba de Inviere, iar 87% dintre cei care practica acest obicei sustin ca vor merge si anul acesta.
61% obisnuiesc sa participe si la slujba religioasa din Duminica Pastelui, iar 77% declara ca vor merge sa ia pasti de la biserica anul acesta.
Intrebati daca s-au spovedit, pana la data realizarii studiului (18 aprilie), 23% dintre respondenti (23%) au spus ca au facut acest lucru deja, 38% au afirmat ca urmeaza sa se spovedeasca, iar 36% recunosc ca nu practica acest obicei.
Aproape jumatate dintre cei chestionati sustin ca tin postul Pastelui: 1 din 10 respondenti reusesc sa tina post intreaga perioada, 36% postesc miercuri si/sau vineri; 15% intentioneaza sa posteasca in Saptamana Mare, iar 8% in Vinerea Mare.
Printre alimentele cel mai des consumate de catre cei care tin Postul Pastelui sunt preparatele gatite in casa, salatele sau legumele crude, fructele, preparatele conservate de casa. 9% dintre respondentii care sarbatoresc Pastele ortodox si care tin post afirma ca au tinut post negru in cele 40 de zile. Durata postului negru variaza intre o zi (28%) si sapte (12%) sau mai multe zile (13%).
68% dintre toti participantii la studiu cred ca Pastele ar trebui sarbatorit la aceeasi data atat de credinciosii ortodocsi, cat si de cei catolici.
In acest an, prima zi a sarbatorii Pastelui ortodox coincide cu 1 Mai, Ziua Internationala a Muncii, zi declarata nelucratoare.
64% dintre participantii la studiu cunosc acest lucru, 25% nu stiu sa spuna ce se mai sarbatoreste la 1 Mai, iar restul respondentilor ofera alte raspunsuri la aceasta intrebare.
84% dintre cei chestionati cred ca este potrivit ca Ziua Muncii sa fie nelucratoare, iar 13% declara ca nu este potrivit acest lucru.
Patru din 10 respondenti declara ca vor avea
zile libere cu ocazia sarbatorilor pascale, procentele fiind mai mari in randul persoanelor din mediul urban si care locuiesc in zona de sud a tarii.
65% dintre respondenti vor petrece acasa sarbatorile de Paste, 22% vor ramane acasa, dar vor face vizite, in timp ce 9% vor pleca intr-o minivacanta.
Tinerii intre 18 si 35 de ani sunt cei care declara, intr-o masura mai mare, ca vor pleca in minivacanta cu ocazia sarbatorilor.
Peste jumatate dintre cei care vor pleca in minivacanta au ales sa mearga in Romania, in vizita la rude sau la prieteni, 39% isi vor petrece minivacanta la o pensiune sau la un hotel din Romania, 26% au ales o alta varianta tot in Romania, in timp ce 17% au optat pentru o destinatie din strainatate, 11% alegand un hotel sau o pensiune, iar 9% sa isi viziteze prietenii sau rudele.
Dintre cei care au ales sa isi petreaca minivacanta la un hotel sau la o pensiune din Romania, 73% au optat pentru o destinatie de la munte, 22% pentru o statiune balneara si 5% pentru mare.
Bugetul alocat pe familie pentru minivacanta de Paste-1 Mai este de maxim 500 de lei, pentru 19% dintre cei care vor avea o astfel de vacanta, 24% vor avea la dispozitie intre 501 si 1.000 lei; 9% au alocat intre 1001 si 1500 de lei; 21% vor avea peste 1.500 lei, iar 21% nu au stabilit inca acest aspect.
68% dintre respondenti vor primi musafiri cu ocazia Pastelui, procente mai mari regasindu-se in randul tinerilor, in randul celor din mediul rural si a celor care locuiesc in Moldova.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.240 indivizi de 18 ani si peste, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).