Cum sa-ti depanezi singur smartphone-ul ?
smartphoneifixitdepanarekit unelteamazonecranbaterie
Acest lucru este posibil astazi. Unele reparatii sunt usoare, altele sunt dificile. Cum sa evaluezi dificultatea reparatiei ? Unde poti gasi piesele? Dar uneletele de depanare ? Care sunt pasii demontarii si remontarii smartphone-ului?
Daca s-ar face un clasament al gadget-urilor celor mai indragite si mai dragalite sunt convins ca smartphone-ul s-ar putea plasa pe unul din primele trei locuri. Cred ca s-ar putea transfera cinica butada, “cu o femeie/barbat faci sex, masina o iubesti”, spre smartphone.
Smartphone-ul este o prelungire a eului, este obiectul fara de care te simti pierdut, irevocabil. Ramai fara identitate, incetezi sa mai existi.
Iata de ce nu este lipsit de interes sa te intrebi :daca se strica smartphone-ul, oare nu as putea sa-l repar eu insumi. Cine oare il va cocolosi mai bine ca mine ?
Am citit pentru dumneavoastra un articol in acest sens : “Reparer soi-meme son smartphone : les questions a se poser”, Nicolas Six, Le Monde, 20.10. 2017
Cat ma va costa acest bricolaj ?
Costul pieselor detasatate variaza mult . O baterie costa intre 20 si 60 euro. Un ecran te poate costa intre 50 si 350 euro. Adauga la asta un kit complet de unelte pentru un astfel de bricolaj, cam de 15 euro .
Daca estimezi ca te va costa mai mult de 150 euro mergi, mai bine, la un specialist. Diferenta de pret nu va fi foarte mare pentru ca specialistii cumpara pisele detasate la preturi mai mici. Cu ei risti mai putin sa strici piesele sau sa faci o reparatie care sa aiba un defect de asamblaj minor. Unii iti dau garantie un an pentru reparatie (in Franta, n.n).
Orice defect este reparabil ?
Sunt cateva modele, rare, reparabile de la A la Z. Marea majoritate a smartphone-urilor nu sunt insa reparabile integral.
Reparatiile posibile se limiteaza , in general, la baterie si la ecran, cel mai des supuse defectiunii. Telefoanele care se vand mai rar nu au, de obicei, piese detasate disponibile. Nici reparatorii profesionisti nu pot face nimic.
Ce trebuie sa verifici inainte de a incepe treaba ?
Diagnosticul
Daca bateria slabeste dupa 3 ani, poti sa ai siguranta ca i se apropie sfarsitul.
Dar, nu orice defect este atat de usor de diagnosticat.
La unele telefoane, ecranul si geamul sunt separate. La altele, fac corp comun.
Daca smartphone-ul nu se aprinde pot fi cateva zeci de cauze.
Daca nu esti sigur pe tine, mergi la un specialist.
Piesa de schimb
Poti cumpara o piesa apropiata de cea originala, ca parametri, dar poti cumpara o contrafacere proasta. Ca regula generala, fugi de pisele ridicol de ieftine. Cumpara piesele de pe internet, utilizand site-uri cu reputatie buna : www.brico-phone.com, www.htcn.fr, www.sosav.fr sau www.ifixit.com.
Evita micile buticuri de telefonie, cu exceptia situatiei in care o persoana in care ai incredere ti le recomanda.
Modul de utilizare
Procedura de demontare a unui smartphone variaza de la un model la altul. Cu exceptia situatiei in care esti un as al electronicii trebuie sa faci rost de moduri de utilizare bune. Ele sunt pe internet
Nivelul de dificultate
Cum poti sa te informezi daca nivelul de dificultate al reparatiei depaseste nivelul tau de competenta ? Studiind modurile de utilizare care sunt pe internet.
Unde gasesti cele mai bune moduri de utilizare ?
Aici este cheia unei bune reparatii. Inconturnabilul site american iFixit contine mii de ghiduri de reparare pas cu pas. Reparatiile sunt evaluate de site ca usoare, moderate sau dificile.
Reparatiile usoare
Sunt accesibile tuturor, cu conditia sa urmeze pasii si sa fie atenti.
Reparatiile moderate
Ar trebui facute numai de aceia obisnuiti cu bricolajul.
Ce unelte sa aleg pentru a-mi depana singur smartphone-ul ?
Se gasesc pe Amazon kituri complete la preturi convenabikle : intre 5 si 16 euro.
Succes in depanare !