Ce se intampla cu informatiile noastre online, dupa moarte?
informatiiconturifacebookmoarteproblemecomentarii
Ce se intampla cu informatiile noastre digitale - si cine controleaza site-urile si conturile noastre online - dupa moarte? Este o intrebare care ridica atat probleme legale, cat si etice, care frustreaza familiile si prietenii celor trecuti la cele vesnice. Cei ramasi in urma incearca sa controleze "viata online de apoi".
Facebook detine tot continutul
Cand s-a sinucis in 2010, Benjamin Stassen, in varsta de 21 de ani, era doar un student fara griji din Wisconsin. Dupa moartea sa, parintii au cautat, in zadar, acele indicii care sa ii faca sa inteleaga de ce a apelat Stassen la un asemenea gest disperat.
"Am fost foarte marcati de moartea lui Benjamin", a declarat Alice Stassen, mama lui Benjamin Stassen.
"Am incercat sa obtinem conturile sale de email si de pe retelele sociale, pentru a incerca sa intelegem ce s-a intamplat", a spus, la randul sau, tatal lui Benjamin, Jay Staseen. Familia Stassen doreste in special sa acceseze contul de Facebook al fiului lor mort, care ar putea contine numeroase mesaje private. Totusi, potrivit acordului de utilizare pe care l-a bifat Benjamin, atunci cand si-a facut cont pe Facebook, reteaua sociala detine toate drepturile asupra continutului sau.
Tatal sau a spus ca a incercat din rasputeri sa ia legatura cu Facebook, pentru a obtine informatiile online ale fiului sau.
"Daca realizezi o cautare pe pagina de Facebook, pentru o adresa de email, un numar de telefon, o persoana de contact, vei gasi o cantitate uriasa de informatii", a mai spus Jay Stassen. "In acest moment, aceasta este arhitectura Facebook".
Familia a obtinut o decizie judecatoreasca prin care Facebook este obligata sa ofere acces la informatiile online ale lui Benjamin. Deocamdata, compania lui Mark Zuckerberg refuza sa se supuna legii.
O mostenire online
Cand Mac Tonnies, in varsta de 34 de ani, a murit subit in somn in 2009, a lasat in urma foarte multi fani si admiratori ai blogului sau futuristic, "Post-Human Blues". Google, care gazduieste blogul lui Tonnies, nu ofera nimanui control asupra site-ului si mai mult, administratorul a fost nevoit sa inchida sectiunea de comentarii, deoarece era folosita drept suport pentru reclama nedorita.
Google nu a oferit nicio explicatie pentru aceasta situatie. Prietena lui Tonnies, artista grafica Dia Sobin, este furioasa ca nu s-au luat masuri pentru "curatarea" site-ului.
"Este o adevarata jignire pentru noi, atunci cand gasim spam-uri in sectiunea de comentarii a blogului, care a devenit un loc de pelerinaj", a declarat Sobin. "Este ca si cum am gasi un rahat de caine sau o cutie goala de bere. Asta e societatea virtuala".
Zona gri
Avocatul John Boucher actualizeaza in mod constant informatiile si legile digitale. Recunoaste insa cu modestie ca el si sotia sa au semnat multe acorduri online, fara sa le citeasca inainte, si acum nu mai stie cum sa ii acceseze conturile.
"Nu am nicio idee. Ma confrunt cu doua probleme", a spus Boucher. "In primul rand, oamenii nu tin cont de problema mea. Si in al doilea rand, chiar daca tin cont de ea, se simt intimidati de lege. Cred ca ar trebui instituite unele legi care sa se ocupe de aceste aspecte. Pana atunci, vom astepta sa intram in zona gri".
Unii antreprenori au intrat deja in zona gri, promitandu-le consumatorilor o modalitate de recuperare a informatiilor digitale, dupa deces sau in alte conditii. O modalitate este stocarea conturilor si parolelor acestora intr-un seif digital. Companiile primesc instructiuni despre fisierele pe care trebuie sa le stearga si cele pe care trebuie sa le lase intacte, de la un executor, desemnat de utilizator, inainte de moarte.