Ce masuri ia Uniunea Europeana pentru combaterea fake news
fake newsstiri falsecombatere fake newseliminare stiri false
Prof.dr. Alina Bargaoanu, decan al Facultatii de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA, este unul dintre cei 39 de experti nominalizati, in urma unui proces de selectie deschis, pentru a face parte din Grupul la nivel inalt constituit la solicitatea Comisiei Europene pentru combaterea stirilor false si a dezinformarii online.
Din Grup fac parte reprezentanti ai societatii civile, retelelor sociale, organizatiilor media si mediului academic, precum si jurnalisti.
Lucrarile Grupului, a carui prima reuniune a avut loc pe 15 ianuarie, vor contribui la elaborarea unei strategii europene de gestionare a fenomenului stirilor false, ce urmeaza a fi prezentata in aceasta primavara.
Grupul este condus de prof. dr. Madeleine de Cock Buning, de la Universitatea din Utrecht (Olanda), specialist in domeniul normelor de proprietate intelectuala, drepturi de autor, mass-media si comunicare.
Expertii nominalizati au fost selectati din cele peste 300 de candidaturi depuse si asigura o larga acoperire in termeni de expertiza, o reprezentare geografica si de gen echilibrata, precum si luarea in considerare a opiniilor tuturor categoriilor reprezentate.
Acesta va ajuta Comisia Europeana sa delimiteze fenomenul stirilor false, sa defineasca rolurile si responsabilitatile partilor implicate, sa inteleaga dimensiunea sa internationala, sa ia act de pozitiile actorilor relevanti si sa formuleze recomandari.
Mandatata de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, comisarul european pentru economie si societate digitale, Mariya Gabriel, a lansat aceasta initiativa in noiembrie 2017, in paralel cu o consultare publica avand ca termen 23 februarie 2018.
In legatura cu aceasta consultare, persoanele interesate isi pot prezenta punctele de vedere prin completarea unui formular online disponibil in doua variante: pentru publicul larg, pentru entitati legale/jurnalisti.