Cambridge Analytica se inchide
cambridge analyticascandalfacebookutilizatori
Cambridge Analytica, compania de consultanta acuzata ca a accesat ilegal datele a zeci de milioane de ultizatori Facebook, atat in campania prezidentiala a presedintelui Donald Trump, cat si in cea pro-Brexit, isi opreste activitatea.
Problemele companiei au inceput inca din luna martie, cand Alexander Nix, directorul general al companiei, a fost suspendat. Atunci a inceput o investigatie independenta pentru a se dovedi daca au fost derulate in cadrul companiei activitati ilegale.
Compania de consultanta britanica,
Cambridge Analytica, a accesat ilegal datele personale a 87 de milioane de utilizatori Facebook, majoritatea din Statele Unite ale Americii.
Informatiile obtinute s-au folosit in campania presedintelui SUA Donald Trump si in campania pro-Brexit. Folosindu-se fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegatori americani, s-a dorit sa se construiasca un puternic program software in scopul anticiparii si influentarii preferintelor electorale.
Aceste detalii au iesit la lumina dupa ce un activist pentru transparenta, Christopher Wylie, a spus ca firma detinuta de miliardarul specializat in tranzactii speculative - Robert Mercer si condusa in acea perioada de Steve Bannon, a influentat campania electorala a lui Trump.
Steve Bannon a devenit in august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump.
In anul 2014, firma Cambridge Analytica a extras mai multe date din conturile Facebook ale utilizatorilor americani si astfel le-a trimis reclame politice personalizate.
"Am exploatat platforma de socializare online Facebook pentru a obtine milioane de profiluri ale alegatorilor. (...) Aceasta a fost baza pe care a fost construita compania". A declarat Christopher Wylie, care a colaborat cu un profesor de la Universitatea Cambridge pentru obtinerea datelor.
Pana la sfarsitul anului 2015, Cambridge Analytica colecta date online, insa Facebook nu avertizaze in niciun fel utilizatorii si nici nu luase masuri pentru securizarea datelor.
Profesorul Aleksandr Kogan a creat o aplicatie numita "thisisyourdigitallife", iar prin intermediul ei au fost colectate date si informatii despre utilizatori. Sute de mii de oameni cu conturi pe Facebook au fost platiti sa faca teste de personalitate sub pretextul folosirii datelor pentru studii academice, insa aplicatia colecta si datele din listele de “prieteni” ale celor care au acceptat testele. In acest mod au fost obtinute profiluri a zeci de milioane de persoane.
Christopher Wylie a vorbit despre ceea ce s-a intamplat si a numit asta "instrumentul de razboi psihologic al lui Steve Bannon". El a declarat ca Steve Bannon si Robert Mercer au avut ideea de a utiliza printr-o metodologie militara megadate si retele de socializare online pentru "operatiuni informationale" asupra electoratului din Statele Unite.
Compania Cambridge Analytica este investigata in acest moment in Marea Britanie de Parlament si de autoritatile de reglementare. Ea este acuzata de activitati ilegale in campania privind pro-Brexit.
Citeste si:
Mark Zuckerberg: Declaratii referitoare la scandalul Cambridge Analytica
Sursa foto: unsplash.com