Moderator Facebook: "Fiecare zi a fost un cosmar"
BBC dezvaluie povestea unui fost moderator Facebook, care vorbeste despre ceea ce presupune munca sa, zi de zi, in contextul in care Parlamentul Irlandei a facut audieri pentru a intelege ce presupune aceasta munca.
Isabella Plunkett a lucrat pentru Facebook ca moderator de continut mai mult de doi ani, si continua sa lucreze pentru gigantul social-media si in prezent. Sarcina ei este de a revizui postarile de pe platforma - care pot contine violenta, exploatare, extremism, abuz si sinucidere.
"Fiecare zi este un cosmar", sustine Isabella Plunkett.
Tanara de 26 de ani spune ca nu a putut vorbi cu prietenii sau familia cu privire la lucrurile pe care le-a vazut la locul de munca din cauza unui acord de confidentialitate (NDA), semnat la inceputul contractului.
Totusi, Facebook a declarat pentru BBC ca NDA-urile sunt o practica standard si ca recenzorii pot discuta orice aspect al locului de munca cu medicii si consilierii.
"Sunt aici sa vorbesc tot ce stiu si nu stiu neaparat ce mi se permite sa spun sau ce mi se interzice sa spun”, a transmis ea, in fata parlamentarilor irlandezi.
"Imi este mereu clar ca nu pot vorbi despre locul de munca (...) Este cu siguranta un job cu multe secrete".
Membrii Comitetului mixt al Irlandei pentru intreprinderi, comert si ocuparea fortei de munca, i-au felicitat curajul de a vorbi public despre jobul sau.
"Lucrez de doi ani si nu cred ca pot sa o mai fac fiindca te apasa pe psihic"
"Lucrez de doi ani si nu cred ca pot sa o mai fac fiindca te apasa pe psihic. Nu este ca un job normal in care mergi la munca si vii acasa si uiti totul – ceea ce vezi ti se impregneaza in minte”, a mai spus ea.
Tanara sustine ca, in urma experientelor traumatizante de la serviciu, a dezvoltat anxietate si acum ia antidepresive.
Facebook spune ca ajutorul psihologic este disponibil pentru toti moderatorii sai 24 de ore pe zi, dar Isabella sustine ca antrenorii sai de wellness nu sunt psihiatri calificati.
Anumiti moderatori de Facebook sunt rugati sa semneze o declaratie de declinare a responsabilitatii inainte de a incepe munca, acceptand ca continutul vazut in slujbele lor ar putea duce la slabirea sanatatii mintale si la PTSD (Post Traumatic Stress Disorder).
Totusi, o purtatoare de cuvant a Facebook sustine ca "toti cei care examineaza continutul pentru Facebook trec printr-un program de instruire aprofundat, cu privire la standardele comunitare Facebook si au acces la asistenta psihologica pentru a le asigura bunastarea".
In prezent, Facebook foloseste o combinatie de algoritmi de invatare automata si moderatori umani pentru a revizui continutul.
In viitor, spera sa reduca numarul moderatorilor umani prin invatarea automata.