Afla in 10 secunde daca datele tale de pe Facebook au ajuns pe mana hackerilor in scurgerea masiva de informatii care a afectat jumatate de miliard de utilizatori
scurgere de informatiifacebooksocial media
Zilele acestea, datele personale a 533 de milioane de utilizatori
Facebook s-au scurs si au ajuns in mana unor hackeri, fiind publicate de acestia pe un forum online. Situatia a starnit noi controverse la nivel global legate de securitatea noastra cibernetica, conferita atat de companiile carora le incredintam datele, dar si de modul in care noi expunem public informatii ce le pot fi de folos atacatorilor.
100 de tari au fost afectate de scurgerea masiva de informatii, din fericire, nu si tara noastra. Facebook a spus ca scurgerea masiva provine dintr-o problema din 2019, care a fost remediata de atunci.
Totusi, poti verifica in doar 10 secunde daca, din intamplare, numarul tau de telefon sau adresa de e-mail au fost victime ale acestei scurgeri de informatii.
Tot ce trebuie sa faci pentru a afla daca numarul tau de telefon asociat contului de Facebook, sau adresa de e-mail au ajuns pe mana hackerilor, este sa accesezi site-ul
haveibeenpwned.com, scrie
CNN.
Aici, introduci fie adresa, fie numarul de telefon. In doar cateva secunde, vei afla daca aceste date au facut parte din scurgerea de informatii.
La ce ar putea folosi hackerii numerele de telefon sau adresele de e-mail?
Vizate de scurgerea de informatii nu au fost parolele utilizatorilor ci numerele de telefon sau adresele de e-mail? Desi pare "linistitor" la prima vedere, adevarul este ca aceste informatii pot fi folosite impotriva utilizatorilor intr-o maniera foarte grava.
Hackerii pot folosi aceste informatii aparent inofensive, spre exemplu, pentru furtul de identitate. Desi aceste date sunt din 2019, ar putea fi in continuare de valoare pentru hackeri si infractori cibernetici, cum ar fi cei care se angajeaza in furturi de identificare.
Astfel stand lucrurile, expertii in securitate cibernetica sfatuiesc oamenii sa fie prudenti in expunerea in mediul online, sa nu faca publice informatii chiar si aparent inofensive, precum adresa de e-mail sau numarul de telefon.