A fost modificata Legea Copywright-ului. Internetul nu va mai fi cum il stim
legea copywright-uluiinternetpublisheridrepturi de autorfacebookgoogletwitter
Parlamentul European a aprobat de curand o serie de schimbari la Legea Copyright-ului, care vor schimba modul in care utilizam internetul.
Prin modificarile aduse legii copywright-ului, platformele online ca Google si Facebook vor fi direct raspunzatoare pentru continutul incarcat de utilizatorii lor. De asemenea, se incurajeaza o cooperare mai buna intre cei care detin drepturi de autor si autoritati pentru a semnala si sanctiona cazurile de infringement.
Prin modificarile aduse legislatiei, site-urile de stiri primesc dreptul de a restrictiona modul in care articolele publicate apar in agregatoare ca Google News. Si nu numai atat, echipele sportive ar urma sa aiba dreptul de a limita distribuirea fotografiilor si clipurilor facute de fani pe Internet.
Votul, dat pe 12 septembrie in Parlamentul European, nu reprezinta decizia finala. Vor urma discutii intre europarlamentari, Consiliul UE si Comisia Europeana, astfel ca aceste propuneri ar putea suferi modificari si imbunatatiri.
Ulterior, dupa ce se va ajunge la o forma finala, ea va fi aprobata de cele trei institutii, apoi va fi trimisa celor 27 de state membre (cel mai probabil, acest lucru se va intampla dupa Brexit), pentru ca noile norme sa fie transpuse in legislatia nationala.
Citeste si:
Toni Grebla, noul secretar general al Guvernului
Ce se modifica la echipele sportive
Echipele sportive pot vinde drepturile TV, insa fanii au putut sa faca poze si clipuri de la meciuri si sa le publice nestingheriti online.
Propunerea legislativa da drepturi de proprietate echipelor sportive asupra tuturor imaginilor si clipurilor de la meciuri, indiferent de cine le face si cum le distribuie.
Schimbari pentru publisheri
Propunerea legislativa specifica clar faptul ca site-urile de stiri au drepul de a restrictiona modul in care continutul lor este sumarizat si preluat de altii. Scopul, potrivit sursei citate, este ca Google, Facebook si alti giganti IT sa plateasca pentru includerea linkurilor respective pe platformele lor.
Criticii au numit aceasta masura "taxa pe link" si au amintit ca incercari similare au dat gres in Germania si Spania: pur si simplu, Google a delistat site-urile respective de peste tot, iar acest lucru a facut mai mult rau publisherilor decat gigantului IT.
Aparatorii masurii sustin ca Google nu poate delista toate site-urile de stiri din Europa: operatiunea va fi costisitoare si contraproductiva.
Prin urmare, sursa citata presupune ca europarlamentarii spera ca Facebook si Google sa se supuna si sa plateasca taxa pe link.
Insa propunerea legislativa nu mentioneaza cum va functiona acest sistem, odata ce va fi aprobat. Nu e clar ce fel de linkuri sau descrieri pot fi preluate la liber si care cu bani.
Platformele online
Platformele online sunt responsabile in totalitate pentru continutul publicat de utilizatori, iar acestea trebuie sa gaseasca singure solutii pentru ca dreptul de proprietate intelectuala sa nu fie incalcat.
Propunerea legislativa invita partile implicate la dialog, dar pentru ca nu propune metode clare de combatere a acestui tip de furt, unii pot sustine ca nu e nevoie ca platformele online sa scanzeze continutul.
Citeste si:
Facilitati fiscale pentru hipermarketurile care doneaza alimente
Sursa foto: pexeles.com