15.000 de copii sunt abandonati anual in fostele tari comuniste
abandonraport unicefcopiiinstitutiicampanie
Abandonarea copiilor in ingrijirea statului s-a mentinut intr-un ritm de 15.000 de abandonuri pe an in 21 de tari europene si asiatice, provenite din fostul bloc comunist.
Mostenire comunista
Potrivit unui raport al UNICEF, circa jumatate din cei 31.000 de copii cu varste de sub 3 ani, plasati in institutiile din fostele state comuniste se afla in Rusia.
“Multe state mizeaza inca pe plasarea in institutii, neglijand dovezile ca aceasta practica contravine intereselor copilului si duce la handicapuri fizice si cognitive pe viata”, a declarat Marie-Pierre Poirier, director regional al UNICEF, informeaza AFP.
Raportul indica faptul ca Bulgaria ocupa primul loc in cazul copiilor de aceasta varsta, abandonati in camine, cu un numar de 654 de copii plasati dintr-un total de 100.000.
Doar trei state, Romania, Croatia si Serbia, au interzis plasarea in institutii a copiilor cu varste sub 3 ani, se arata in raport. In prezent, 1,3 milioane de tineri cu varste de cel putin 18 ani din Europa de Est si Asia Centrala, traiesc separati de familiile lor. “Aceste cifre sunt cele mai ridicate din lume”, concluzioneaza raportul UNICEF.
Este vorba de o mostenire a politicii sovietice, care plasa interesele publice deasupra intereselor private si " ceda statului responsabilitatea cresterii copiilor”, se mai precizeaza in documentul, care a fost realizat in cadrul campaniei destinate combaterii abandonului copiilor cu varste mai mici de 3 ani.
Numarul copiilor abandonati se micsoreaza
Expertii apreciaza ca se constata o tendinta de scadere a abandonului copiilor, care se manifesta in regiunea sud-estica a Europei in ultimii 10 ani.
Cu toate acestea, o crestere alarmanta a acestui fenomen social s-a inregistrat in Bosnia, Tadjikistan si Macedonia.
Intre 2% si 5% dintre copiii abandonati in institutii sunt orfani de ambii parinti. UNICEF sustine ca saracia extrema a familiilor acestora si absenta ingrijirii alternative in cadrul comunitatii, in special pentru copiii cu handicap, explica nivelul crescut al abandonului.
Pentru limitarea proportiilor abandonului, UNICEF recomanda sprijinirea mamelor singure si a familiilor cu multi copii, precum si crearea de noi centre de zi pentru copiii cu handicap.
Campania a fost lansata de UNICEF si Inaltul comisariat al ONU pentru drepturile omului, in iunie 2011.