Proiectul de lege privind statutul personalului feroviar, adoptat tacit la Senat la sfarsitul lui 2016, a primit si votul decisiv al deputatilor marti. Propunerea legislativa trebuie sa primeasca si semnatura sefului statului si sa fie publicata in Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Daca propunerea va fi adoptata, Ziua Feroviarilor ar fi declarata zi libera, iar angajatii din sistem ar fi liberi pe 23 aprilie.
Minivacanta si liberele de Paste au trecut intr-o "clipa", si daca ti-ai mai fi dorit sa petreci alaturi de prieteni si familie, insa ai fost nevoit sa te intorci la munca, nu ar fi rau sa arunci o privire pe calendarul zilelor libere din 2019, fiindca mai ai multe ocazii sa te relaxezi, pana la finalul anului.
1 ianuarie (marti) Anul Nou
2 ianuarie (miercuri) A doua zi de Anul Nou
24 ianuarie (joi) Ziua Unirii Principatelor Romaniei
26 aprilie (vineri) Vinerea Mare
28 aprilie (duminica) Paste ortodox
29 aprilie (luni) Paste ortodox
1 mai (miercuri) Ziua Muncii
1 iunie (sambata) Ziua Copilului
16 iunie (duminica) Rusalii
17 iunie (luni) A doua zi de Rusalii
15 august (joi) Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (sambata) Sfantul Andrei
1 decembrie (duminica) Ziua Marii Uniri
25 decembrie (miercuri) Craciunul
26 decembrie (joi) Craciunul
Dupa cum stabileste legislatia in vigoare, angajatorii sunt obligati sa acorde timp liber salariatilor in zilele nelucratoare de sarbatoare legala, dar exista si categorii de angajati care trebuie sa se prezinte la lucru chiar si in aceste zile. Este vorba despre angajatii din unitatile sanitare sau cele de alimentatie publica, dar si despre locurile de munca in care activitatea nu se poate intrerupe din cauza caracterului procesului de productie sau specificul activitatii.
In situatia in care salariatii sunt nevoiti sa lucreze in zilele libere, angajatorii sunt obligati sa le acorde acestora compensatii. Astfel, pentru activitatea prestata in zile nelucratoare, salariatii au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Daca acestia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel putin 100% din salariul de baza.
Angajatorii care nu dau liber salariatilor in zilele de sarbatoare legala sau cei care nu acorda compensatii angajatilor care lucreaza in acele zile risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
Citeste si: Romanii plecati in minivacanta de Paste si 1 Mai au cheltuit peste 12.5 milioane de euro in statiunile din tara
Sursa foto: pexels.com
Partenerii nostri
Telemunca in sistem hibrid. Se va face act aditional?
Plata catre Pilonul 2 de pensii, OMISA de catre angajator. Cum se va corecta eroarea?
DOCUMENTE care se elibereaza la solicitarea salariatului - ce prevede legea?
Comert Online: Legislatie si aspecte importante privind depasirea plafonului pentru livrarile in UE
Cadouri de Craciun oferite clientilor: Care este tratamentul contabil al cheltuielilor de protocol?
Te-ar putea interesa si