Sechelele ramase in urma pandemiei COVID-19 vor impune resetarea tuturor proiectelor economice si sociale globale
Unul dintre efectele pandemiei COVID-19 este cresterea numarului de oameni care traiesc, in diferite tari ale lumii, in saracie extrema. La ora actuala, conform datelor centralizate de ONU, peste 690 de milioane de oameni traiesc in saracie continua. Dar vestea cu adevarat proasta este ca numarul acestora creste.
La nivel declarativ, comunitatea internationala se arata extrem de preocupata de acest aspect. In anul 2015, 195 de state au semnat un acord prin care si-au propus ca, pana la orizontul anului 2030, saracia extrema sa fie eradicata, la fel si foametea.
Documentul este intitulat "Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila" si, la cinci ani dupa ce a fost adoptat, pare la fel de utopic precum a fost, la noi, celebrul Falanster de la Scaieni, din anii 1830.
"Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila" si-a propus sa actioneze pentru indeplinirea a 17 obiective - primul dintre acestea fiind eradicarea completa si definitiva a saraciei.
Cele mai recente date arata, insa, ca numarul celor care traiesc in saracie extrema este in crestere in majoritatea tarilor din Africa sub-sahariana si in unele tari din America de Sud, Orientul Mijlociu, Asia si Extremul Orient.
Asta in vreme ce numarul tarilor unde alte zeci de milioane de oameni traiesc in saracie extrema, desi numarul lor nu creste, este mult mai mare.
Ca sa intelegem mai bine care este definitia saraciei extreme, trebuie spus ca in aceasta categorie sunt inclusi oamenii care traiesc cu mai putin de 1,9 dolari pe zi.
Desi numarul de cazuri de persoane diagnosticate cu noul coronavirus, la nivel global, se mentine pe o curba crescatoare - 109.885 de cazuri noi inregistrate la data de 23 mai a.c (cel mai mare numar de cazuri noi inregistrat din ianuarie 2020 si pana acum), numarul persoanelor decedate pare sa scada.
La aceeasi, data, 23 mai, s-au inregistrat, in intreaga lume, 5.625 de decese provocate de coronavirus, fata de 9.785 decese inregistrate la 30 aprilie a.c., ziua care detine recordul negativ.
Din pacate, insa, efectele economice generate de pandemia COVID-19 vor avea o foarte mare inertie si vor afecta, in primul rand, economiile fragile, si anume economiile tarilor unde traiesc cele mai multe persoane in saracie extrema din lume. Iar numarul acestora creste si va continua sa creasca, chiar si dupa ce pandemia se va fi incheiat.
Atunci, omenirea se va confrunta cu sechelele sociale si economice ale molimei, care se vor manifesta inca mult timp dupa ce boala va fi tinuta sub control.
Iar asta inseamna ca absolut toate proiectele globale, inclusiv celebra "Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila", vor trebuie reevaluate.
Sursa foto: pexels.com