Romanii mai au foarte putin timp la dispozitie pentru a-si cumpara vechime pentru pensie
cumparare vechime31 decembriecotizatie pensielegea nr.186/2016
Casa Nationala de Pensii Publice reaminteste persoanelor care doresc sa-si plateasca retroactiv contributia de asigurari sociale, in conditiile incheierii unui contract de asigurare in baza Legii nr.186/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, ca se apropie termenul limita pana la care se poate cumpara vechime. Termenul limita este 31 decembrie 2018.
Pana la inceputul acestui an, cei care voiau sa-si cumpere 5 ani de vechime trebuiau sa plateasca aproximativ 15.500 lei in contul contributiilor pentru pensii.
De la data intrarii in vigoare a Legii nr.186/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la finalul lunii septembrie 2018 au fost incheiate 39.341 contracte de asigurare sociala, peste 5000 de persoane doar in Capitala, pentru care casele teritoriale de pensii au incasat suma de 221.981.718 lei.
Care este procedura si cat costa
Conditiile si procedura incheierii contractelor de asigurare raman neschimbate.
Legea le permite celor care nu au lucrat in ultimii cinci ani sau pentru care nu s-au platit contributii sa poata cumpara vechimea in munca. Cererea se depune la sediul Casei de Pensii.
Legea nr.186/2016 prevede ca ”persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia”.
Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se incadreaza in intervalul de timp cuprins intre data incheierii contractului de asigurare sociala si ultimii 5 ani anteriori acestei date.
Plata contributiei de asigurari sociale ar urma sa fie facuta intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, trimestriale sau anuale conform prevederilor Contractului de Asigurare.
"Contributia de asigurari sociale datorata se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contributiei de asigurari sociale pentru conditii normale de munca, reglementata de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii in vederea considerarii stagiului de cotizare in sistemul public de pensii.
Baza lunara de calcul prevazuta o constituie cel putin valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii contributiei de asigurari sociale. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este cel aprobat prin hotarare a Guvernului.
Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea corespunzatoare a de cinci ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, iar valoarea castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este cea prevazuta in actele normative in vigoare la acea data. Cota de contributie de asigurari sociale care se utilizeaza la calculul contributiei de asigurari sociale datorate este cea prevazuta in actele normative in vigoare la acea data", prevede proiectul de lege.
Precizari:
La calculul cotizatiei lunare se aplica penalitati de intirziere, astfel ca spre exemplu la o cotizatie minima de 240 lei lunar se aplica o penalitate de intirziere, astfel ca media lunara a unui an de vechime este de cca 3000 lei.
Persoanele care au atins virsta standard de pensionare (vezi Anexa Nr 5 din Legea 263/2010) nu pot cumpara vechime retroactiv, asemenea si persoanele care in ultimii 5 ani au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii.