Romania sufera de o criza demografica. Suntem pe locul doi la migratie dupa Siria
demografierata natalitatiirata mortalitatiimigratieromaniastatistica
In anul centenarului, statistica privind demografia Romaniei este sumbra. Populatia tarii se reduce cu cinci romani pe ora si suntem pe locul doi la migratie, dupa Siria.
Intr-un proiect legislativ nou, care isi doreste sa incurajeze natalitatea implementand diverse conditii favorabile pentru mame si copii, se evidentiaza faptul ca in Romania se nasc sub 200.000 de copii pe an. Rata totala de fertilitate in Romania a scazut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scaderea populatiei) ajungand la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic in care populatia se reduce cu cinci romani in fiecare ora. Proiectul a fost depus la Senat pentru dezbateri.
Romania a ajuns in aceasta situatie din mai multe cauze. Printre principalele motive pentru care natalitatea a scazut la un prag critic, se numara faptul ca familiile intarzie aducerea pe lume a unui copil din considerente financiare, dar si faptul ca statul nu sustine prin masuri reale si pe termen lung tinerele familii.
"Daca se mentine acelasi ritm, in 15-20 de ani va fi pusa in dificultate atat piata muncii ce va ramane fara salariati cat si bugetele de sanatate si de pensii care vor avea nevoie de sprijn tot mai mare de la bugetul de stat", se arata in proiect.
Un studiu facut public de Institutul National de Statistica indica faptul ca, in cel mai pesimist scenariu, in anul 2060, in Romania populatia va fi de 12,5 milioane locuitori, iar varianta medie- Romania ar urma sa aiba o populatie rezidenta de 13,8 milioane locuitori.
Dincolo de sporul negativ al populatiei, migratia este un alt factor care pune in pericol existenta neamului romanesc pe termen lung. Tara noastra este pe locul al doilea, dupa Siria, la numarul de migranti.
Potrivit ultimelor estimari, peste cinci milioane de romani sunt in strainatate. Un raport ONU subliniaza ca suntem pe locul doi, dupa Siria, in ceea ce priveste migratia in ultimii 10 ani.
„Romania nu are o evaluare serioasa a deficitului de pe piata fortei de munca pe sectoare si ocupatii si este departe de a avea o abordare sistematica a imigratiei ca forta de munca si tampon pentru imbatranirea populatiei”, a spus, recent, Luciana Lazarescu, de la Centrul de cercetare si documentare in domeniul integrarii imigrantilor (CDCDI), in cadrul conferintei finale a proiectului de cercetare "Move".