Recolta bogata de manifestatii de protest, in luna octombrie, in intreaga lume
Luna octombrie a acestui an a fost una foarte bogata in manifestatii populare de protest. Miscari contestatare au avut loc in tari de pe mai multe continente - Bolivia, Chile, Ecuador, Etiopia, Guineea, Irak, Spania si inca altele. Pornind de la informatiile furnizate de agentiile internationale de presa, facem un inventar al miscarilor contestatare desfasurate in octombrie 2019.
Miscari contestatare au avut loc, in luna octombrie, in tari de pe mai multe continente. Vom face, pornind de la informatiile furnizate de presa international, o trecere in revista a acestora.
In Chile, miscarile contestatare au debutat la 18 octombrie si au fost declansate de majorarea pretului calatoriei cu metroul in Santiago, capitala tarii.
Urmare a manifestatiilor, presedintele Sebastian Pinera a anuntat o remaniere guvernamentala, pe fondul grevei generale declanasate la 23 octombrie. Pana acum, bilantul confruntarilor intre manifestanti si fortele de orfine a ajuns la 18 morti.
In Liban a inceput, la 17 octombrie, o miscare populara de protest declansata de suprataxarea mesajelor trimise pe WhatsApp.
Guvernul a revenit asupra deciziei si a anuntat ca retrage noua taxa si a promis, in plus, o serie de reforme economice. Miscarea de protest, insa, s-a radicalizat, iar manifestantii cer inlocuirea intregii clase politice. Protestele din Liban se desfasoara in mod pasnic si nu au facut nicio victima.
In Bolivia, la 21 octombrie , s-au declanasat ample miscari populare care contesta rezultatul alegerilor prezidentiale din 20 octombrie, alegeri castigate de presedintele in functie, Evo Morales.
Au avut loc confruntari, soldate cu raniti, intre partizanii si contestatarii realegerii lui Evo Morales.
Intre 1-13 octombrie, in Ecuador au avut loc ample miscari de strada, generate de cresterea preturilor la carburanti.
Dupa 12 zile de proteste, presedintele Lenin Moreno a retras decretul de scumpire a carburantilor. Protestele au fost violente si s-au soldat cu 8 morti si 1.340 de raniti.
Incepand cu 23 octombrie, in Etiopia s-au declansat miscari de protest indreptate impotriva prim-ministrului Abiy Ahmed, recentul laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
Manifestatiile au inceput in capitala tarii, Addis Abeba si s-au extins apoi, transformandu-se in confruntari interetnice.
Se pare ca, pana la ora actuala, manifestatiile din Etiopia au facut 67 de victime.
In Guineea, incepand cu data de 7 octombrie, s-au declansat miscari populare indreptate impotriva intentiei presedintelui Alpha Conde (81 de ani), care doreste ca, modificand Constitutia, sa-si confere dreptul de a-si desemna succesorul. Protestele s-au soldat cu zeci de morti.
Inceputul lunii octombrie a coincis, in Irak, cu declansrea unor proteste generate, in principal, de lipsa locurilor de munca. Dupa o saptamana de reprimare brutala a protestelor, guvernul a anuntat o seama de reforme sociale, dar niciuna de profunzime.
Manifestantii cer revizuirea Constitutiei si innoirea radicala a clasei politice. Doar in prima saptamana de proteste s-au inregistrat peste 150 de morti.
Alte proteste in lume: la Hong Kong au continuat, si in octombrie, manifestatiile de protest impotriva unui poriect de lege care ar urma sa autorizeze extradarile cetatenilor din Hong Kong catre China continentala.
Desi proiectul de lege a fost retras, manifestatiile au continuat, denuntand restrangerea libertatilor si ingerintele din ce in ce mai mari ale Chinei in fosta colonie britanica, devenita regiune semiautonoma.
Si in Catalonia au avut (si au inca) loc, in octombrie, ample manifestatii de strada impotriva sentintelor date de justitia spaniola in cadrul proceselor a noua lideri separatisti, condamnati la ani grei de inchisoare. Protestele s-au soldat, pana acum, cu mai bine de 600 de raniti.
Sursa foto: maxpixel.net