Reactii internationale dupa Referendum: Washington Post pune la zid PSD-ul
referendumconstitutiefamilielgbtliviu dragneacoruptiepsdwashington post
Washington Post a dedicat un articol referendumului pentru redefinirea familiei, dupa aflarea rezultatelor prezentei la vot. Esecul zdrobitor al initiativei i-a bucurat pe americani, care lauda romanii, mai putin pe cei care ocupa scaune in Parlament si Guvern.
Publicatia americana precizeaza ca Guvernul de la Bucuresti a cheltuit 40-50 de milioane de dolari cu pregatirile, a prelungit perioada de votare de la una la doua zile si a scazut pragul validarii de la 50 la 30%, ”numai sa fie sigur” ca va reusi sa modifice Constitutia, prin descrierea clara a noutiunii de familie ca fiind "uniunea liber consimtita dintre UN BARBAT si O FEMEIE".
Jurnalistii mai puncteaza si faptul ca desi poporul roman nu a contestat in mod expres casatoria intre persoanele de acelasi sex si nu a solicitat un astfel de referendum, autoritatile l-au impus, cheltuind sume colosale.
In pofida faptului ca referendumul are la baza o petitie semnata in 2016 de trei milioane de romani, PSD s-a asociat votului in ultimele luni, sperand ca succesul acestei campanii pe care si-a asumat-o sa le consolideze succesul electoral per ansamblu, comenteaza ziarul.
Social-democratii nu au reusit sa-i mobilizeze pe opozantii casatoriei intre persoane de acelasi sex, iar campania lor a relansat tensiuni vechi impotritriva LGBT intr-o tara care a scos homosexualitatea de sub incidenta penala abia in 2001, iar casatoriile intre persoane de acelasi sex sau uniunile civile sunt ilegale din 2009, adauga cotidianul.
Jurnalistii americani subliniaza ca referendumul nu le-a oferit alegatorilor posibilitatea sa aleaga intre casatoria intre persoane de acelasi sex, ci doar daca definirea ”familiei” sa continue sa fie definita definita in mod neutru in Constitutie. Rezultatul nu ar fi avut un impact nici intr-un caz, nici in celalalt, ci ar fi putut sa impiedice eventuale noi decizii judiciare in favoarea casatoriei sau uniunii civile intre persoane de acelasi sex.
Washington Post ajunge la concluzia ca referendumul menit sa modifice Constitutia s-a transformat de fapt intr-un test al PSD-ului in propriile puteri. Astfel, partidul de guvernamant a vrut sa-si testeze influenta pe care o mai are in societate sau a vrut sa distraga atentia de la teme mai importante. Astfel, ajungem la ultimul punct al materialului nostru: coruptia.
Americanii subliniaza izul de coruptie care da ocol PSD-ului, incepand cu liderul Liviu Dragnea
Anul trecut, PSD si aliatii lor politici in Parlament au adoptat prin vot scoterea de sub incidenta penala a unor fapte comise de autoritati care provoaca prejudicii de pana in 50.000 de dolari – ignorand practic toate formele micii coruptii, spun jurnalistii americani.
Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat de frauda electorala in 2015 si de abuz de putere in aceasta vara, noteaza WP. Judecarea apelului impotriva ultimei sentinte urma sa inceapa saptamana aceasta, ceea ce a generat intrebari cu privire la coincidenta cu referendumul, pe care unii il considera o distragere de la acuzatiile de corputie vizand Guvernul.
Lideri ai partidului au prezentat un punct de vedere foarte diferit cu privire la referendum, mai noteaza Washington Post, citandu-l pe secretarul general Codrin Stefanescu, care l-a catalogat drept ”un esec al romanilor si al Romaniei in general”.