Populatia Romaniei sub lupa statisticilor internationale
Din anul 2007, de cand a devenit membra a Uniunii Europene, Romania este monitorizata mult mai atent de institutiile care se ocupa cu statistica la nivel european. Prin urmare, oficialii romani nu mai pot livra date si informatii cosmetizate si "ambalate" cat mai convenabil ci sunt nevoiti sa se apropie cat mai mult de adevar pentru a nu se face de ras la nivel international.
Portalul german Statista ofera, celor interesati, cateva informatii despre Romania si despre cum va arata tara noastra in viitorul apropiat.
In anul 2018, populatia Romaniei era de 19,52 milioane de locuitori, in scadere cu 0,6% fata de anul anterior. Prin comparatie, populatia rezidenta a Romaniei era, la nivelul anului 2015, de cca 21,5 milioane de persoane.
Tendinta de descrestere a populatiei se mentine, in tara noastra, de 30 de ani, iar varsta medie a populatiei in Romania a depasit pragul de 41 de ani.
Procesul de imbatranire demografica a evoluat an de an, evidentiindu-se scaderea ponderii persoanelor din grupa de varsta 0-14 ani, concomitent cu cresterea ponderii populatiei de peste 65 ani.
Conform estimarilor Statista, este de asteptat ca sporul natural (diferenta dintre numarul de decese si numarul de nasteri in acelasi interval de timp) sa se echilibreze in urmatorii ani, iar in 2024 populatia rezidenta a Romaniei ar putea fi tot de 19,52 milioane de locuitori.
Structura pe categorii de varsta a populatiei va continua, insa, sa se degradeze (va creste procentul de populatie 65+) chiar in conditiile unui spor natural echilibrat, datorita cresterii sperantei de viata.
In anul 2019, speranta medie de viata a romanilor a depasit 76 de ani si este comparabila cu speranta medie de viata din Belarus - 75 de ani, Polonia - 78 de ani, Ucraina - 72 de ani, Macedonia - 76 de ani, Serbia - 76 de ani, Ungaria - 77 de ani, Bosnia si Hertegovina - 77 de ani, Bulgaria - 75 de ani, Letonia - 75 de ani.
De notat ca statisticile din acest an consemneaza faptul ca cea mai mare speranta de viata (in jur de 85 de ani) se inregistreaza in Canada, Chile, Australia, Noua Zeelanda, Japonia, Coreea de Sud, tarile Europei Occidentale, Islanda si Grecia.
Speranta de viata in Romania a crescut constant in ultimele 6 decenii si va continua sa creasca: de la 65,5 ani in 1960 la o estimare de 77,7 ani in 2030.
Desigur, cresterea sperantei de viata este un lucru imbucurator, insa Fondul Monetar International a atras atentia ca aceasta tendinta va genera o presiune suplimentara asupra "costurilor legate de imbatranire", anume asupra sistemului de sanatate, asigurari si ansamblul serviciilor sociale.
Astfel stand lucrurile, pentru a nu crea dezechilibre bugetare, cresterea sperantei de viata trebuie sa fie insotita de o crestere economica durabila.
Un capitol la care Romania a facut progrese evidente este rata mortalitatii infantile. Astfel, daca la nivelul anului 2007 se inregistrau 12 decese la 1.000 de nasteri, in anul 2017 numarul deceselor la 1.000 de nasteri s-a injumatatit.
Cu toate acestea, mortalitatea infantila in Romania a ramas cea mai mare la nivelul tarilor Uniunii Europene. In UE, media mortalitatii infantile este de 3,5 nascuti-morti la 1.000 de nasteri, iar valoarea cea mai mica, de 1,5 se inregistreaza in Finlanda si in Slovenia.
Sursa foto: pexels.com