Parintii nu vor mai plati intretinere pentru copii, si vor avea liber la demolari in apartamente
asociatii proprietariintretinereminoritaxe si impozite
Conform unui proiect de act normativ aflat in dezbateri la Senat, plata intretinerii pentru anumite categorii de copii se va face diferit, fiind chiar eliminata in cazul minorilor sub sapte ani. De asemenea, autoritatile simplifica procedurile de obtinere a autorizatiilor de modificare a structurii apartamentului.
Conform unei propuneri legislative pentru modificarea si completarea Legii nr.230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, aflata in dezbateri la Senat, sistemul de calcul al intretinerii se va face diferit, pentru anumite categorii de persoane.
Vizati sunt parintii care au in intretinere minori sub varsta de sapte ani. Pentru acestia, autoritatile vor sa elimine in totalitate contributiile la intretinerea blocului. Concret, micutii putea fi eliminati din calculul cheltuielilor aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate prin intermediul asociatiei de proprietari.
Totodata, in proiect se specifica faptul ca minorii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani, vor contribui cu 50% mai putin la plata intretinerii. Legislatie actuala prevede ca doar minorii cu varste mai mici de 3 ani sa poata fi exclusi de la calculul intretinerii.
Important de precizat este ca decizia finala va apartine asociatiilor unice de proprietari. In ciuda faptului ca proiectul intra in vigoare, el poate sa fie adoptat sau nu de asociatiile de proprietari, fiecare entitate rezervandu-si acest drept.
Citeste si:
Noi obligatii fiscale pentru firme
Proiectul aduce si o masura pe care foarte multi romani o asteptau. In textul documentului se precizeaza ca zidurile dintre apartamente sau spatiile alaturate si care nu fac parte din structura de rezistenta sa poata fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spatiilor respective si pe baza unei declaratii pe propria raspundere, avizata de asociatia de proprietari si transmisa autoritatilor publice locale.
Prin comparatie, legislatia actuala prevede ca aceasta reamplasare a peretilor sa se faca doar pe baza autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala si cu instiintarea asociatiei.