Paranoia corectitudinii politice se extinde mai rapid decat pandemia COVID-19
La sfarsitul lunii mai, un politist alb a omorat un barbat de culoare in orasul american Minneapolis. In timp ce voia sa-l aresteze pe barbatul de culoare, politistul alb l-a apasat cu genunchiul pe gat pe suspect pana ce acesta din urma s-a sufocat si a murit. Totul s-a petrecut sub privirile a inca trei politisti (tot albi) care au asistat la tragica intamplare fara sa intervina. Moartea barbatului de culoare este, fara indoiala, o tragedie. Aceasta a declansat, insa, o nebunie fara precedent in toata lumea.
Uciderea lui George Floyd de catre un politist alb a facut sa se sparga buboiul corectitudinii politice in locul unde acesta era cel mai sensibil: discriminarea rasiala.
Astfel, puroiul corectitudinii politice s-a raspandit in toata lumea, improscand, contaminand si radicalizand tari intregi.
Albii au inceput sa ingenuncheze in fata negrilor, apoi albii au inceput sa sarute (la propriu) picioarele negrilor, ca sa-si ceara iertare pentru toate nedreptatile la care au fost supusi de-a lungul istoriei.
Ramanand inca putin la aceasta secventa, nu stiu care dintre cei doi este mai dus cu capul: albul care saruta piciorele unui negru sau negrul care intinde piciorul ca sa-i fie sarutat?
In fine, au fost puse la index o multime de carti care, chipurile, ar contine povesti rasiste.
Recent, Universitatea din Princeton a decis sa retraga numele presedintelui american Woodrow Wilson, acuzat de segregationism, de pe frontispiciul facultatii de politici publice.
Wilson a fost cel de-al 28-lea presedinte al Statelor Unite si a avut doua mandate la Casa Alba, intre 1913-1921.
Miscarea internationala numita Black Lives Matters, infiintata in anul 2013, s-a reactivat, iar membrii sai au trecut la macelarirea istoriei, demoland, decapitand si profanand statui si monumente ale unor personalitati considerate a nu fi fost suficient de corecte politic, cum ar fi Cristofor Columb, Miguel de Cervantes sau Voltaire.
Dementa s-a raspandit in toata lumea mai rapid decat coronavirusul, cu diferenta ca pentru acesta din urma se va gasi la un moment dat un vaccin, in vreme ce paranoia colectiva a corectitudinii politice nu are si nici nu va avea leac.
Una dintre cele mai mari banci de imagini din lume, care pune gratuit utilizatorilor fotografii grupate pe teme si domenii, si-a modificat structura si mecanismul de cautare, astfel incat daca cineva cauta o imagine pornind de la cuvantul "nunta" va primi acces la o multime de imagini in care apar tot felul de cupluri care se casatoresc.
Agentia foto se mandreste, pe front-page, ca ofera utilizatorilor prima arhiva foto "incluziva" din lume si a modificat algoritmii de cautare dupa o seama intreaga de cuvinte, printre care "prieten", "prietena", "casatorie", "sarut", "sot", "sotie", "familie", "mireasa", "mire", "romantic" etc.
Cu doar o zi in urma, L’Oreal, gigantul francez al cosmeticelor, a anuntat ca va renunta sa mai foloseasca in descrierea produselor sale cuvinte precum "alb" sau "inalbitor".
Grupul anglo-olandez Unilever a anuntat ca va renunta la denumirea "Fair & Lovely" pentru una dintre cremele sale de fata si o va comercializa sub alta denumire, pentru a evita folosirea cuvantului "Fair" (limpede, clar), care ar putea fi suspectat ca ar avea conotatii rasiale.
In fine, grupul american Mars a anuntat ca analizeaza cum va proceda in cazul produsele brandului "Uncle Ben’s", pe a caror eticheta apare portretul unui negru (pardon, al unui afro-american).
Iar acesta este abia inceputul unui sindrom care nu o sa aiba sfarsit, fiindca el insusi va fi sfarsitul.