Pandemia a scos la iveala fata tragica a visului american
Foarte multi americani au fost afectati de criza economica generata de pandemie si, dupa ce si-au pierdut slujbele, au ajuns sa traiasca sub limita saraciei. Imagini cu cozile interminabile la centrele unde se distribuie gratuit mancare au facut inconjurul lumii si au facut vizibil reversul monedei "visului american".
Cea mai puternica si cea mai bogata tara din lume este departe de a fi un model aspirational si se dezvaluie drept o societate cinica, unde sentimentele si empatia sunt considerate valori perimate.
In ultimle zile ale mandatului sau la Casa Alba, Donald Trump a binevoit, in sfarsit, sa semneze documentul care prevede acordarea unui ajutor de stat, nerambursabil, de cate 2.000 de dolari, fiecarui cetatean american care a ajuns, financiar vorbind, la capatul puterilor.
Dar, statistic, Statele Unite nu si-au pierdut maretia. Milioane de americani au saracit, in acelasi timp, insa, averile celor mai bogati au sporit considerabil, in pofida pandemiei.
Doar averile cumulate ale lui Jeff Bezos (Amazon) si Elon Musk (Tesla, SpaceX) au crescut, anul trecut, cu nu mai putin de 217 miliarde de dolari.
Conform Bloomberg Billionaires Index, averea lui Jeff Bezos a ajuns, la sfarsitul anului trecut, la 190 de miliarde de dolari, ceea ce face din el cel mai bogat om din lume.
Al doilea cel mai bogat om de pe planeta este Elon Musk, a carui avere a fost estimata, de aceeasi sursa, la sfarsitul lui 2020, la cca 170 de miliarde de dolari.
In tot acest timp, americanii de rand, cei care si-au vazut micile afaceri spulberate sau care si-au pierdut locurile de munca, au primit din partea statului, in luna martie a anului trecut, un ajutor de cate 1.200 de dolari.
De atunci au trecut noua luni. E lesne de inteles in ce conditii poate trai cineva vreme de noua luni cu doar 600 de dolari. Si vorbim de Statele Unite, nu de vreo tara sub-sahariana.
In luna noiembrie, cifrele oficiale indicau un numar de 15 milioane de americani care nu aveau nicio sursa de venit.
Dupa dispute acerbe intre Camera Reprezentantilor si Senat, Congresul american a decis sa ofere cetatenilor afectati economic de pandemie, inca un cec, de data aceasta de cate 2.000 de dolari.
Pentru a fi pusa in aplicare, decizia trebuia semnata de Donald Trump, care nu si-a gasit timp sa o promulge, ocupat fiind peste cap cu numararea, re-numararea si re-re-numararea voturilor de la alegerile prezidentiale.
Intr-un tarziu, probabil ca sa nu se retraga in huiduieli de la Casa Alba, presedintele in exercitiu si-a depus ilustra semnatura pe documentul primit de la Congres.
In timp ce Banca Mondiala a atras atentia, intr-un raport publicat la sfarsitul anului trecut, ca omenirea se gaseste in pragul unei catastrofe economice fara precedent, care va afecta miliarde de oameni, averile cumulate ale celor mai bogati 500 de oameni din lume au crescut, in 2020, cu 1.800 de miliarde de dolari.
Asa arata, in realitate, lumea in care traim. O lume alcatuita, de fapt, din trei "lumi" - una a celor putini si super-bogati, o alta, a celor foarte multi si hiper-saraci si inca una, a celor care, de bine, de rau, o pot duce de la o zi la alta.
Sursa foto: pexels.com