Ordonanta de urgenta: caminele pentru persoane varstnice vor fi finantate atat din bugetul local cat si din cel national
camin persoane varstniceajutor social batranifinantare camine publice batrani
Astazi, 29 iunie 2016, a fost aprobata Ordonanta de urgenta privind mecanismul de finantare a serviciilor sociale pentru persoanele varstnice care locuiesc in camine publice.
Ordonanta de urgenta aprobata astazi de catre Guvern modifica Legea nr.17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice, precum si Legea-cadru a descentralizarii. Obiectivul principal este de a corecta neconcordantele si disfunctionalitatile legislative privind modul in care sunt finantate cheltuielile de functionare in caminele publice pentru persoane varstnice.
Pana in acest moment, serviciile sociale destinate persoanelor in varsta se aflau exclusiv in sarcina admnistratiilor locale.
In perioada 2014-2015, nu s-au alocat resurse financiare de la bugetul de stat pentru cheltuielile de finantare in caminele de batrani.
De asemenea, a fost vizata armonizarea legii speciale nr. 17/2000, cu prevederile Legii asistentei sociale nr. 292/2011, pentru evaluarea nevoilor acestei categorii sociale si planificarea serviciilor sociale.
Asadar, prin aprobarea acestei ordonante de urgenta, atat administratia centrala cat si cea locala sunt responsabile de asigurarea serviciilor de asistenta sociala pentru batrani.
Contributia persoanei beneficiare sau a sustinatorilor legali va fi completata cu:
- sume din bugetul local
- sume defalcate din taxa pe valoare adaugata.
Potrivit comunicatului emis de Ministerul Muncii, aceste sume se vor stabili in proportie de maximum 10% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii, la elaborarea bugetului de stat.
Guvernul a motivat necesitatea adoptarii unei astfel de ordonante prin faptul ca, la ora actuala, "sistemul de finantare a serviciilor de ingrijire pe termen lung a persoanelor varstnice dependente, inclusiv a caminelor pentru persoane varstnice, nu mai este functional".
Principalele disfunctionalitati inregistrate privesc:
- bariere legislative la incasarea contributiei persoanelor varstnice
- lipsa fondurilor la nivelul administratiilor locale
- probleme la accesarea fondurilor de stat pentru suplimentarea bugetelor locale
Ministerul Muncii a apreciat ca era necesara interventia de urgenta in conditiile in care in comunitatile cu o rata crescuta a saraciei, ofertele de servicii sociale pentru batrani, din partea unor furnizori privati, sunt, practic, inexistente.
Sursa: mmuncii.ro