Oamenii vor incepe sa locuiasca pe Marte cu mai bine de o jumatate de secol inainte de atingerea obectivului egalitatii intre femei si barbati
Conform unui studiu publicat recent de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum - WEF), criza sanitara generata de pandemie va intarzia, cu nu mai putin de o generatie, atingerea obiectivului egalitatii intre femei si barbati.
Conform studiului citat, adaugand intarzierea provocata de pandemie, omenirea ar mai avea de asteptat peste 136 de ani pana cand femeile se vor bucura, la nivel global, in toate domeniile, de aceleasi drepturi ca si barbatii.
In aceasta a 15-a editie a studiului elaborat de WEF cu privire la egalitatea dintre femei si barbati se afirma ca pandemia a avut un impact major asupra egalitatii intre sexe in plan economic, social si familial, anuland progresele obtinute in ultimii peste 30 de ani.
Deoarece numarul femeilor care lucreaza in comert si industria horeca este mult mai mare decat cel al barbatilor, restrangerea locurilor de munca din aceste domenii le-a afectat mai mult pe cele dintai.
Anul trecut, de pilda, in toata lumea, 5% dintre femei si-au pierdut locurile de munca, in vreme ce procentul babatilor care au ajuns in somaj a fost de 3,9%.
De asemenea, dupa declansarea pandemiei, femeile au fost nevoite sa faca fata unei presiuni suplimentare in gospodarie, iar in domeniile in care s-au facut, totusi, angajari, au fost preferati barbatii.
Studiul WEF releva si faptul ca, in cele 156 de tari analizate, femeile ocupa doar 26,1% din locurile din parlament si 22,6% din fotoliile guvernamentale.
Top 5 al tarilor care sunt cel mai aproape de obtinerea egalitatii de gen sunt (in ordine descrescatoare) Islanda, Finlanda, Norvegia, Noua Zeelanda si Suedia, in vreme ce ultimele pozitii in clasament sunt ocupate de Afganistan (locul 156), Yemen (155) si Irak (154).
In urma analizei egalitatii de sanse intre femei si barbati in domeniile economic, educatie, sanatate si politica, Romania se situeaza, in acest moment, pe pozitia 88 din cele 156 de tari care au facut obiectul studiului.
La capitolul eglitatii de gen Serbia (locul 19), Republica Moldova (locul 28), Bulgaria (locul 38), Croatia (locul 45), Ucraina (locul 74), Polonia (locul 75), Slovacia (locul 77), Cehia (locul 78) stau mult mai bine decat noi.
In final, merita sa amintim faptul ca Elon Musk, cel care a infiintat si detine compania spatiala SpaceX, sustine ca este posibil ca, pana la sfarsitul acestui deceniu, sa inceapa constructia primei baze martiene locuibile.
Tot Musk este de parere ca, daca lucrurile se vor desfasura asa cum au fost planificate, primii colonisti s-ar putea muta pe Marte in jurul anului 2100.
Asta inseamna ca, in 2100, cei ramasi pe Pamant vor mai avea de asteptat inca mai bine de o jumatate de secol pana cand dezideratul egalitatii femeilor cu barbatii, in toate domeniile, sa devina realitate.
Sursa foto: pexels.com