Nu va faceti griji, totul va fi bine! Romania dispare de la sine
Din pacate, titlul nu contine nicio exagerare. Sigur, Romania nu dispare, ea va ramane un contur pe harta Europei, dar devine, pe zi ce trece, un contur din ce in ce mai gol de continut. De diparut, dispar romanii. Cum? Simplu: numarul copiilor care se nasc este constant mai mic decat numarul persoanelor care mor. In termeni statistic-edulcorati, asta se numeste "spor natural negativ".
Cineva priceput la matematica ar putea chiar calcula, urmarind regresia demografica a ultimilor 30 de ani, cand va veni momentul in care in Romania media de varsta va sari de 65 de ani (acum este de peste 41 de ani) si, chiar mai mult, momentul in care Romania va deveni un teritoriu nelocuit.
S-ar putea calcula, de asemenea, si momentul in care Romania va intra in Cartea Recordurilor drept singura tara din lume in care nu se mai platesc impozite pe salarii fiindca toti locuitorii vor fi pensionari.
Procesul de imbatranire demografica a evoluat an de an, evidentiindu-se scaderea ponderii persoanelor din grupa de varsta 0-14 ani, concomitent cu cresterea ponderii populatiei de peste 65 ani.
Institutul National de Statistica (INS) a confirmat luni, 11 mai, tendinta de scadere a populatiei Romaniei, tendinta care a devenit cronica, de 30 de ani incoace.
Mai mult decat atat, e inca si mai rau decat era anul trecut: in luna martie 2020 au fost "contabilizati" cu 702 nascuti vii mai putin decat in martie anul trecut.
In martie 2020 s-au nascut, in Romania, 11.857 de copii, cu 270 mai putin decat in februarie. Iar in februarie s-au nascut cu 3.844 de copii mai putin decat in ianuarie.
La nivelul lunii martie a.c., la 11.857 de nasteri s-a inregistrat un numar aproape dublu de decese: 22.591.
Asta inseamna ca, doar in luna martie a anului curent, populatia Romaniei a scazut cu 10.734 de persoane.
Singurele lucruri care cresc in Romania sunt nivelul datoriei publice externe si deficitul bugetar.
Cu vistieria goala, guvernele sunt nevoite sa contracteze imprumuturi dupa imprumuturi, iar majoritatea banilor luati cu camata se duc pe plata pensiilor (speciale sau ordinare) si a salariilor.
Pentru a nu mai spune ca sunt nevoiti sa se imprumute pentru a face fata platilor curente, pentru ca nu suna deloc bine, guvernantii ne spun ca finanteaza deficitul bugetar.
Un studiu elaborat, cu cativa ani in urma, sub egida Academiei Romane, a relevat faptul ca, pornind de la cca 23 de milioane, cat era populatia Romaniei in anul 1990, vom ajunge, in varianta optimista, la putin peste 15 milioane in 2100.
Exista si o varianta pesimista a aceluiasi studiu, care estimeaza ca, in anul 2100, populatia tarii noastre ar putea fi de doar (putin peste) 8 milioane de locuitori.
Incet-incet, vom ajunge un soi de ursi Panda ai Europei, cu diferenta ca pe noi nu se va inghesui nimeni sa ne salveze.
Sursa foto: pexels.com