Noua din 10 romani considera schimbarile climatice ca fiind reale. Cele mai mari ingrijorari sunt legate de furtunile violente
probleme mediumediu romaniaconstientizare probleme mediustudiu unsar ires
Conform celei mai recente cercetari sociologice realizate de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) impreuna cu IRES, 90% dintre romani considera ca schimbarile climatice sunt reale.
Procentul este similar cu cel care reiese din analizele facute anul trecut, semn ca romanii continua sa se preocupe si in 2020 de realitatea schimbarilor climatice.
Rezultatele complete ale cercetarii urmeaza a fi facute publice in curand.
Fata de editia anterioara a studiului, au avut loc modificari importante in perceptia romanilor cand vine vorba despre tipul de schimbari climatice care ne afecteaza.
Acum, cele mai mari ingrijorari sunt legate de furtunile violente 29% (in scadere cu 4% fata de 2019); seceta, cu 23%, care a urcat pe locul al doilea (plus 8% fata de 2019); topirea ghetarilor 15% (minus 1%); valurile de caldura 14% (minus 3%); incendiile de vegetatie 9% (minus 5%); inundatiile 8% (plus 2%).
Studiul mai releva ca romanii au luat masuri pentru a contribui la diminuarea impactului negativ al schimbarilor climatice, precum utilizarea de becuri eficiente energetic (87%), colectarea selectiva a deseurilor (84%), utilizarea ambalajelor biodegradabile (81%), achizitia electrocasnicelor cu un consum redus de energie (79%), reciclarea materialelor (76%), izolarea termica a locuintei (72%).
"Romanii continua sa fie constienti cu privire la efectele schimbarilor climatice. Ne dorim ca societatea si economia sa fie mai bine pregatite in fata riscurilor viitoare, precum catastrofele naturale, care, de multe ori, sunt amplificate de schimbarile climatice.
In acest context, asigurarile joaca un rol esential in protectia financiara a oamenilor si a companiilor in fata unor astfel de riscuri", a declarat Adrian Marin, presedintele UNSAR.
Sondajul IRES-UNSAR legat de Evolutia perceptiei consumatorilor privind asigurarile de locuinte si noile riscuri generate de schimbarile climatice a fost realizat pe un esantion format din 1.181 respondenti, cu varsta de peste 18 ani, in august 2020, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).
Foto: pexels.com