Miscare surprinzatoare a statului pe piata constructiilor
risc seismiccladiri cu bulina
Ce-i drept, in ultima vreme, toate semnalele venite din economia reala arata o revenire spectaculoasa a domeniului constructiilor. Datorata, bineinteles, mediului privat, unde, in ciuda taxelor impovaratoare, lucrurile se misca totusi in directia buna.
Iata insa ca, atunci cand nimeni nu se mai astepta ca statul roman sa ia vreo masura pentru a pune umarul la acest reviriment, lucrurile s-au schimbat "radical". Astfel ca, in urma unei decizii a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, structurile statului vor pune deopotriva umarul la demararea unor proiecte de consolidare a cladirilor catalogate cu un inalt grad de risc seismic.
Si cum in Capitala cel putin exista nenumarate cladiri cu "bulina", vestea pare cum nu se poate mai buna. In primul rand, desigur, pentru siguranta locatarilor sau a celor care muncesc in respectivele cladiri. Dar,de asemenea, si pentru firmele de constructii, care astfel gasesc un nou front propice de lucru, deschis de catre reprezentantii statului. Mai ales ca atunci cand este vorba de consolidarea din temelii a unei cladiri cu “bulina” ne inchipuim ca, oricat de generalizata ar fi coruptia din Romania, nu se vor incredinta totusi contractele unor firme care aduc cu autobuzele zilieri “la negru”, ci unor societati serioase.
Numai ca proiectele anuntate cu surle si trambite sunt doar doua! Da, doua! Si alea mici, asta ca sa nu ne inchipuim ca sunt barem niste cladiri mai impozante. Este vorba de o casuta de pe strada Blanari nr. 9 si una de pe Calea Victoriei nr. 31. Desigur , intentia ramane laudabila,dar, totusi, parca totul miroase mai degraba a bataie de joc.
Pentru ca alesii mai bine ar fi continuat sa taca malc pe acest subiect, decat sa ridice doar atat de putin “batista de pe tambal”. Mai ales ca este vorba de aceleasi autoritati care au golit mai ceva ca dupa bombardament artere comerciale vitale ca Bulevardul Magheru sau Calea Victoriei, dupa tragedia de la “Colectiv”. Locuri care arata acum straniu, cu marea majoritate a spatiilor comerciale de la parter, cele de unde se aprovizionau cu “mici atentii” in special turistii straini, parasite si deja degradate.
Si uite cum, in loc sa dea o lovitura de imagine, daca nu si una financiara, subventionand sau acordand anumite facilitati pentru reconsolidarea cladirilor cu "bulina", ceea ce ar fi insemnat implicit locuri de munca si accelerarea "motorului" constructiilor, statul roman a ajuns sa se impauneze ca "varuieste" doua case!