Minivacanta de 1 decembrie 2018. Cate zile libere au romanii
minivacanta 1 decembriezile libere 2018zile nelucratoareminivacanta sfantul andreiziua nationala a romaniei
Romanii se vor bucura de o noua minivacanta, la inceputul lunii decembrie. Este vorba despre trei zile libere, care se leaga datorita faptului ca Sfantul Andrei pica vineri (30 noiembrie), iar apoi urmeaza zilele de weekend, sambata (1 decembrie) si duminica (2 decembrie). Din pacate, in acest an, Ziua Nationala a Romaniei pica sambata, astfel incat romanii care oricum sunt liberi in weekend, nu resimt aceasta zi declarata ca fiind nelucratoare.
Sfantul Andrei - Apostolul romanilor
In data de 30 noiembrie, Romania are declarata zi nelucratatoare, deoarece atunci este celebrat Sfantul Andrei, o sarbatoare de o importanta majora pentru crestini. In aceasta zi, mai bine de 800.000 de romani isi serbeaza onomastica.
Sfantul Andrei s-a nascut in Betsaida Galileia, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret, in nordul Tarii Sfinte. Din Sfanta Scriptura aflam ca era fratele lui Simon Petru. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Avand in vedere ca Andrei era evreu, nu stim cu certitudine daca numele Andrei era numele sau real (acesta fiind de origine greceasca). Potrivit cercetatorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, inca din perioada sec. II-III d.Hr.
Pentru romani, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se sustine ca acest nume - Apostolul Lupilor - deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor - lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei si ca cel care era capetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Pestera care i s-a oferit ca adapost.
Sfantul Andrei - ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul
Sfantul Andrei, inainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dorinta de a-L urma pe Hristos se naste in el, in momentul in care Sfantul Ioan rosteste cuvintele: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan 1, 29). Insa, chemarea sa la apostolie se face mai tarziu si este relatata de Sfantul Evanghelist Matei : "Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: "Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El" (Matei 4, 18-20).
Potrivit traditiei, teologilor si istoricilor, Sfantul Apostol Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci. In Istoria bisericeasca, Eusebiu de Cezareea (+ 339/340) afirma: "Sfintii Apostoli ai Mantuitorului, precum si ucenicii lor, s-au imprastiat in toata lumea locuita pe atunci. Dupa traditie, lui Toma i-au cazut sortii sa mearga in Partia, lui Andrei in Scitia, lui Ioan in Asia".
Pana la finalul anului, dintre cele 14 sarbatori legale prevazute de Codul Muncii, au mai ramas doar trei:
Mai este foarte putin timp pana cand vom pasi in noul an si vom inchina o cupa de sampanie plini de sperante, dorinte si noi obiective pentru 2019, insa pana atunci trebuie sa stiti ca mai avem dreptul la trei zile nelucratoare, conform Codului Muncii. Este vorba despre:
1 decembrie (sambata) - Ziua Nationala a Romaniei
Ziua de 1 decembrie a fost declarata ziua nationala a Romaniei prin Legea 10/31 iulie 1990, dupa ce aceasta data a fost complet diferita in trecut.
Prima oara a fost in ziua de 10 mai 1866 cand Printul Carol a depus juramantul in fata adunarii reprezentative a Principatelor Romane Unite, iar pe 10 mai 1877, a proclamat in fata parlamentului independenta de stat a Romaniei.
Ziua de 1 decembrie simbolizeaza unirea Transilvaniei si Banatului cu Romania pe data de 1 decembrie 1918.
25 decembrie (marti) - Prima zi de Craciun
Crestinii din intreaga lume sarbatoresc pe 25 decembrie nasterea Domnului Iisus Hristos. Alegerea datei de 25 decembrie se spune ca ar fi legata de un festival inaugurat de catre Imparatul Aurelian al Romei Antice, denumit “Festivalul Soarelui Necucerit”.
O adnotare al unui scrib numit Jacob Bar-Salibi, intr-un manuscris vechi din secolul 12, arata faptul ca adeptii crestinismului aveau o afinitate pentru aceasta sarbatoare considerata a fi pagana de catre Biserica, prin urmare capii Bisericii Crestine au stabilit ca data de 25 decembrie sa fie si data oficiala a sarbatoririi nasterii lui Iisus Hristos, impamantenind astfel obiceiul in mentalitatea colectiva si luand amploare odata cu trecerea anilor.
Romanii vor mai fi liberi si pe data de 26 decembrie (miercuri), cand se sarbatoreste a doua zi de Craciun