Ministrul Muncii - clarificari privind salarizarea bugetarilor si indemnizatia pentru mame
ministrul munciisalarizare bugetariindemnizatie mamepensii speciale
In cadrul unei aparitii televizate la data de 22 mai 2016, Dragos Pislaru, Ministrul Muncii, a discutat cele mai importante aspecte legate de proiectul de ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetarilor, indemnizatia pentru mame si legea pensiilor.
Cele 3 subiecte-cheie aflate, in prezent, pe agenda Ministerului Muncii sunt proiectul de ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetarilor (aflat acum in dezbatere publica), indemnizatiile marite pentru mame (care vor intra in plata de la 1 iulie) si valoare pensiei.
In ceea ce priveste salarizarea personalului bugetar, Ministrul Muncii a declarat ca obiectivul prioritar a fost acela de a corecta aplicarea legii-cadru adoptate acum 6 ani, in urma discrepantelor de salarizare provocate de actele normative stabilite "ad-hoc, care de care mai populiste si mai prost facute".
Ministrul a afirmat ca, in ultimii 4 ani, procesele privind discriminarea de natura salariala la locul de munca au costat statul 9 miliarde de lei.
In contextul necesitatii incadrarii in plafonul de 2,3 miliarde de lei, stabilit prin acord cu Comisia Europeana, ordonanta de urgenta se axeaza pe corectiile de salarizare si pe domeniul Sanatatii.
Ministrul s-a declarat "surprins" de reactia sindicatelor din invatamant, in conditiile in care de la 1 august 2017 va fi introdusa si noua grila dedicata personalului din invatamant. Educatia ramane una dintre prioritati, iar negocierile cu sindicatele continua.
Concret, ordonanta de urgenta in forma actuala vizeaza Sanatatea si administratia publica centrala. Peste 50 de institute si centre de cercetare nu sunt incluse, cu precizarea ca acestea vor trebui sa faca obiectul unor reforme.
In ceea ce priveste proiectul-pilot de premiere, Pislaru a reamintit faptul ca Ministrul Sanatatii urmeaza sa stabileasca exact criteriile si modul de evaluare pentru acest sector. Ministrul a pus accentul pe necesitatea schimbarii mentalitatii, nu doar a implementarii unui proces de monitorizare:
"Eu cred ca pana la urma totul va depinde de cat de in serios se vor lua aceste 2 mari elite ale societatii, dacalii si medicii, in perioada urmatoare. Eu am spus ca simt in sistemul medical o vibratie noua, oamenii cred ca isi pot schimba propriul sistem".
Referitor la indemnizatia pentru mame, ministrul a anuntat ca normele de aplicare urmeaza sa intre in dezbatere publica saptamana viitoare. Finantarea provine din rectficare bugetara, prin impunerea acestei legi drept o prioritate: "Asta e problema serioasa, e vorba de natalite, de cresterea numarului de locuri de munca".
Legea indemnizatiei pentru mame si legea pensiilor sunt, astfel, conectate. Daca nu va fi oprita scaderea natalitatii si daca diaspora nu va fi convinsa sa revina in tara, conform declaratiilor Ministrului Muncii, "in 2050 sistemul de pensii e in colaps".
Acesta a explicat modul in care pensiile privilegiate afecteaza viitorul intregii populatii, singura solutie fiind, in opinia sa, revenirea la sistemul de pensii unitar.
Cresterile de pensii ar putea fi realizabile doar prin cresterea taxelor sau printr-o folosire mai eficienta a resurselor deja existente. Insa actualul Guvern nu intentioneaza sa renunte la pensiile speciale.
Sursa:
stirileprotv.ro
Foto: pixabat.com