Ministerul Muncii vrea sa schimbe modalitatea in care se fac angajarile la stat
angajari la statfunctii libere institutii publicese fac angajari la statcum se ocupa posturile la stat
Un nou proiect normativ se refera la angajarea pe functii contractuale la stat. In document se prezinta faptul ca examenele ar trebui sa se desfasoare mai repede, anunturile de concurs sa ajunga la mai multe persoane dintre cele interesate si sa se simplifice continutul dosarului de concurs.
Ministerul Muncii a propus un nou regulament care va trebui aprobat de Executiv si publicat in Monitorul Oficial. Daca se aproba, el va inlocui Hotararea Guvernului nr. 286/2011.
O prima modificare facuta prin acest nou regulament se refera la transparenta concursurilor de angajare la stat. Organizarea lor va fi anuntata cu mult timp inainte, in mai multe locuri. Anuntul va aparea intr-un ziar de larga circulatie, va fi afisat la sediul angajatorului, lucru care se intampla si astazi si in plus, se va publica pe site-ul sau pagina institutiei angajatoare si la o sectiune speciala pe site-ul
posturi.gov.ro.
A doua modificare pe care o aduce noul regulament se refera la perioada de angajare. Anuntarea concursurilor se va face cu cel putin zece zile inaintea primei probe. In acest moment, legea existenta prevede termenul de 15 zile, pentru posturile vacante, iar pentru cele temporar vacante, termenul minim de zece zile.
"In vederea participarii la concurs, candidatii depun dosarul de concurs in termen de 5 zile lucratoare de la data afisarii anuntului pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant." apare scris in document.
De asemenea, o alta modificare vizeaza rezultatele de la selectia dosarelor. Intr-o singura zi se va decide ce dosare au fost selectate. In prezent, se acorda 2 zile pentru selectia dosarelor.
In plus, candidatii pentru ocuparea unui loc de munca la stat vor fi scutiti de depunerea cazierului judiciar si de copii legalizate dupa documentele cerute. Cel mult, li se va cere o declaratie pe propria raspundere in locul cazierului judiciar.
Tot in noul regulament este propus ca membrii comisiei de concurs si secretarii acestora sa primeasca o indemnizatie de 10% din salariul minim brut. Astfel, ei sustin ca nu ar exista discriminari fata de procedura de acordare a acestei indemnizatii in cazul desfasurarii concursurilor de ocupare a functiilor publice.
Reprezentatii Ministerului Muncii isi doresc ca prin acest nou regulament sa se ocupe mult mai repede posturile contractuale libere din sectorul de stat..
Citeste si:
Lia Olguta Vasilescu anunta taieri de salarii. Secretarul general al PNL cere demiterea ministrului Muncii