Migratia in cautarea hranei a ramas o constanta din preistorie si pana in secolul XXI
Dintr-un anumit punct de vedere, lumea de astazi seamana cu cea in care oamenii migrau dintr-un tinut in altul, adapostindu-se in pesteri, in cautarea hranei sau a unui trai ceva mai confortabil si mai ferit de pericole. Fenomenul migratiei capata, in zilele noastre, o tot mai mare amploare si este generat, ca si acum multe mii de ani, de foamete, frica si nesiguranta.
Una dintre destinatiile predilecte ale migrantilor de astazi este Uniunea Europeana.
Conform Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, 73,3% dintre cetatenii tarilor UE cu varste cuprinse intre 20-64 de ani sunt integrati pe piata muncii, in vreme ce doar 57,2% dintre migrantii din tari non-UE din aceeasi categorie de varsta, care traiesc in tari ale Uniunii, au gasit o slujba.
Tarile unde migrantii isi gasesc cel mai usor un loc de munca sunt Cehia si Polonia, unde peste 85% din migrantii rezidenti din tari non-UE din categoria de varsta anterior mentionata au gasit un loc de munca.
Pe al doilea loc in ceea ce priveste integrarea migrantilor din tari non-UE pe piata muncii (intre 75% si 85%) se situeaza Romania, Lituania si Letonia, in vreme ce Suedia se arata a fi cea mai putin prietenoasa cu migrantii dintre state non-UE: mai putin de 50% dintre acestia sunt integrati pe piata muncii.
Cel mai mare procent de integrare pe piata muncii in Uniunea Europeana a migrantilor din tari non-UE se inregistreaza in regiunea Moravia (Cehia) - 94,7%. Pe locurile urmatoare se situeaza alte cinci regiuni din Cehia, unde procentul de integrare este de peste 85%.
In ceea ce priveste integrarea pe piata muncii a migrantilor (20-64 de ani) din alt stat UE, cea mai prietenoasa regiune din tarile membre UE in ceea ce priveste integrarea migrantilor din alte tari ale Uniunii pe piata muncii este Mecklenburg-Western din Germania (integrare de 95,6%), urmata de cinci regiuni din Cehia, alte trei din Germania, si cate una din Olanda, Portugalia, Malta, Danemarca si Suedia, toate cu o rata de integrare de peste 85%.
Dincolo de aceste cifre se ascunde, insa, un adevar trist: migratia in cautarea hranei a ramas o constanta din preistorie si pana in secolul XXI.
Sursa foto: pexels.com