Migratia economica a parintilor afecteaza tot mai multi copii din Romania
munca strainatatecopii singurisalvati copiiiprotectia copiilor
Fenomenul copiilor ramasi fara unul sau ambii parinti care pleaca la munca in strainatate continua sa ia amploare. In acest moment, nu a fost implementat inca un sistem exact de centralizare a datelor, insa s-au inregistrat progrese privind protectia acestor copii.
Pe data de 17 mai 2016, a avut loc
Conferinta nationala privind bune practici de lucru cu copiii cu parinti plecati la munca in strainatate. Evenimentul a fost organizat de catre Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copiilor si Adoptie, precum si cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.
Conferinta a reunit peste 200 de participanti, atat reprezentanti ai institutiilor centrale cat si specialisti de formatie interdisciplinara. Obiectivul intalnirii a fost de a discuta cele mai bune metode prin care poate fi redus impactul negativ al migratiei economice a parintilor asupra copiilor. Cunoasterea noilor prevederi legislative si insusirea celor mai bune practici sunt esentiale pentru protectia reala a minorilor aflati in risc de abandon.
Statisticile oficiale privind copiii cu parintii plecati la munca in strainatate sunt alarmante.
Conform raportului publicat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, 85.194 de copii au parintii plecati la munca in strainate.
Cifrele centralizate la finalul anului 2015 sunt ingrijoratoare:
-
15.796 de familii in care ambii parinti sunt plecati la munca in strainatate
-
21.610 de copii ramasi acasa, care provin din familii in care ambii parinti sunt plecati la munca in strainatate
-
41.398 de familii in care un parinte este plecat la munca in strainatate
-
53.507 de copii ramasi acasa, care provin din familii in care unul dintre parinti este plecat
-
8.238 de familii in care unicul sustinator este plecat la munca in strainatate
-
10.077 de copii ramasi acasa, care provin din familii in care parintele unic sustinator este plecat
-
4.227 de copii ramasi acasa, care se afla in sistemul de protectie speciala
Problema este amplificata de faptul ca datele oficiale nu pot sa surprinda fenomenul in totalitatea sa. Datele colectate de la Inspectoratele Scolare au relevat un numar mult mai mare de copii cu parinti plecati la munca in strainatate, decat cel inregistrat de serviciile publice de asistenta sociala.
Astfel, potrivit datelor colectate de catre Salvati Copiii, peste 200.000 de copii au parintii plecati la munca in strainatate.
La randul lor, si datele din sistemul de invatamant sunt incomplete, deoarece nu includ copiii de varsta anteprescolara si copiii care nu sunt inscrisi la scoala.
Organizatia
Salvati Copiii a creat servicii speciale adresate atat copiilor, cat si parintilor si persoanelor in a caror grija se afla copiii.
Incepand cu 2010, peste 4.900 de copii si peste 3.500 de reprezentanti au beneficiat d einterventie directa.
Prevederile legislative privind protectia acestor copii nu sunt cunoscute si aplicate. Parintii care pleaca la munca in strainatate au obligatia de a anunta Primaria din localitatea de domiciliu cu privire la persoanele in grija carora isi lasa copiii.
Prevederile legislative si bunele practici la nivel psiho-social trebuie sa fie cunoscute atat de catre parinti, cat si de catre persoanele din domeniul protectiei sociale si din domeniul educatiei care lucreaza cu copiii singuri acasa.
In acest context, Conferinta
"Parinti plecati, copii singuri acasa - aspecte legale si servicii pentru protectia copiilor" continua eforturile de implementare a solutiilor care sa asigura protectia acestor copii si respectarea obligatiilor parentale.
Mai multe informatii pe copiisinguriacasa.ro
Foto: pixabay.com