Concret, de la data de 1 iulie, durata concediului de maternitate va fi de doi ani, respectiv trei ani pentru copilul cu handicap, perioada in care parintii vor beneficia si de o indemnizatie lunara, conform
Legii 66/2016.
Cuantumul indemnizatiei lunare va fi de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nasterii copilului, limita minima fiind de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara, adica 1.062,5 lei.
Legea nr.66/2016 nu mai conditioneaza stabilirea veniturilor care vor intra in baza de calcul la 12 luni anterioare nasterii, ci extinde eligibilitatea la 12 luni in intr-un interval de 2 ani anteriori nasterii.
Presedintele Iohannis a subliniat ca aceasta e o lege buna pentru tara si cere Guvernului sa gaseasca solutia potrivita pentru a o sustine.
"Am promulgat astazi Legea privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, o lege foarte importanta pentru Romania. Le-am solicitat premierului si ministrului Muncii sa aplice cat mai repede aceasta lege si sa nu trateze indemnizatia pentru mame intr-un mod contabil. Am subliniat, totodata, importanta eliminarii inechitatilor din domeniul salarizarii bugetarilor. Exista o mare asteptare pentru cresterea salariilor, iar Guvernul, alaturi de sindicate si de ceilalti actori implicati, trebuie sa gaseasca solutiile necesare", a scris presedintele Iohannis pe o retea de socializare.
- se elimina plafonul maxim al indemnizatiei de cresterea copilului de 3.400 de lei pe luna
- perioada concediului de crestre a copilului va fi de 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap
- stimulentul de insertie va fi de 50% din indemnizatia lunara, minim 85% din salariul minim brut
- nivelul indemnizatiei lunare creste cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemerala, tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit din nastere.
Pot beneficia de eliminarea plafonului maxim al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului toate mamele care au realizat venituri supuse impozitului minim 12 luni in ultimii doi ani (fata de un an in prezent). In plus, indemnizatia pentru mame va fi acordata pana la implinirea varstei de doi ani a copilului sau trei ani in cazul copilului cu handicap, fara optiunea de concediu pentru un singur an care exista in prezent.