Legatura dintre egalitatea de gen si participarea democratica a tinerilor
egalitate de sansedrepturile femeilorministerul muncii
Perioada 4-11 mai 2016 este dedicata promovarii drepturilor egale pentru femei si barbati, in cadrul "Saptamanii egalitatii de sanse", eveniment organizat de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
Promovarea drepturilor femeilor si egalitatii de sanse din punct de vedere profesional si social este strans legata de educatia tinerilor care vor deveni factorii decizionali de maine. Schimbarea mentalitatii nu poate avea loc fara informarea corecta a tinerilor cu privire la inegalitatile existente si modalitatile de corectare a acestor deficiente.
Astfel, in cadrul evenimentului "Saptamana egalitatii de sanse", o serie de personalitati feminine din diverse domenii au fost invitate sa le vorbeasca elevilor din 11 licee selectate din Bucuresti.
Anca Dumitru (director adjunct al Bursei de Valori Bucuresti), Sorana Baciu (secretar de stat), Virgina Otel (presedinte Professional Women Network), actrita Cristina Flutur si scenografa Mariana Pachis (desemnata "Femeia anului 2014" la sectiunea "Initiativa pentru semeni", de catre revista Avantaje) le vor explica elevilor de liceu importanta egalitatii de gen si a practicarii drepturilor democratice.
Evenimentul include si o serie de conferinte, proiectii de filme si dezbateri dedicate celor mai sensibile subiecte legate de egalitate de gen: remunerarea inegala a femeilor si barbatilor, violenta domestica, implicarea femeilor in procesele decizionale.
"In ciuda dovezilor incontestabile care arata contributia si impactul pozitiv pe care femeile il au atunci cand isi asuma roluri egale cu partenerii lor, traim inca intr-o societate marcata de diverse forme de discriminare la adresa lor. Acest lucru arata ca egalitatea de sanse intre femei si barbati nu se intampla de la sine, ca este nevoie de un efort comun de schimbare a mentalitatii, iar participiarea tinerilor este fundamentala.
Pentru ca ei pot sa reechilibreze sistemul de valori si sa inteleaga ca, sprijinind afirmarea femeilor, contribuie de fapt la dezvoltarea societatii in ansamblu", a declarat ministrul Muncii in cadrul Conferintei organizate de ANES la data de 8 mai.
In Romania, Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati are responsabilitatea de a elabora si aplica strategia si politicile Guvernului in domeniul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati.
Mai mult, prin intermediul ANES se faciliteaza armonizarea cadrului legislativ cu reglementarile UE. ANES integreaza activ si vizibil perspectiva de gen in toate politicile si programele si, de asemenea, controleaza aplicarea si respectarea reglementarilor in domeniu.
ANES a fost reiinfiintata in 2015.
Sursa: mmuncii.ro
Foto: pixabay.com